Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 01 Septembar 2016 10:45

Reči Istaknut

Dizajn korica knjige Reči Dizajn korica knjige Reči

Svoju prvu zbirku pesama pod nazivom Reči (Paroles) Žak Prever objavljuje 1945. godine. Ova zbirka dostigla je neverovatan uspeh, koji se poredio sa Viktorom Igoom i smatra se da je zauvek izmenila značenje poezije. Teme u zbirci prenose detinjstvo, ljubav, solidarnost, revolt, a originalne korice prve knjige su takođe rekle mnogo o njihovom poreklu i odredištu. Signal je bio moćan, izabran: marginalni u životu i u umetnosti.

Zbirka pesama Reči uključuje 95 teksta neisprekidanog oblika i raznovrsne dužine, sakupljanih iz zaboravljenih novina i kritike, kabare pesama i škrabotina sa pozadina koverti i papirnih stolnjaka u kafićima. Njihova forma varira sa prozom, parodijama sa dijalogom u slobodnom stihu, kao i više tradicionalnom upotrebom slobodnog stiha ponekad sa delimičnim korišćenjem nepravilne rime.

U kontrapunktu revolucionarnog i anarhističkog nasilja, zbirka pesama Reči koristi tradicionalne lirske teme ljubavi, detinjstva i ptica, ali bez egzaltacije "ja" romantičar. Ona je potraga za pojedincem i kolektivnom srećom, koja postaje senzualnost, sloboda.

Pročitano 3000 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Novembar 2020 12:45
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci