Artnit

Četvrtak, 01 Septembar 2016 10:45

Reči Istaknut

Svoju prvu zbirku pesama pod nazivom Reči (Paroles) Žak Prever objavljuje 1945. godine. Ova zbirka dostigla je neverovatan uspeh, koji se poredio sa Viktorom Igoom i smatra se da je zauvek izmenila značenje poezije. Teme u zbirci prenose detinjstvo, ljubav, solidarnost, revolt, a originalne korice prve knjige su takođe rekle mnogo o njihovom poreklu i odredištu. Signal je bio moćan, izabran: marginalni u životu i u umetnosti.

Zbirka pesama Reči uključuje 95 teksta neisprekidanog oblika i raznovrsne dužine, sakupljanih iz zaboravljenih novina i kritike, kabare pesama i škrabotina sa pozadina koverti i papirnih stolnjaka u kafićima. Njihova forma varira sa prozom, parodijama sa dijalogom u slobodnom stihu, kao i više tradicionalnom upotrebom slobodnog stiha ponekad sa delimičnim korišćenjem nepravilne rime.

U kontrapunktu revolucionarnog i anarhističkog nasilja, zbirka pesama Reči koristi tradicionalne lirske teme ljubavi, detinjstva i ptica, ali bez egzaltacije "ja" romantičar. Ona je potraga za pojedincem i kolektivnom srećom, koja postaje senzualnost, sloboda.

Pročitano 1544 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Reči