Artnit

Petak, 01 Mart 2013 23:31

Narodne lirske ljubavne pesme Istaknut

Bartolomeo Esteban Muriljo - Devojka sa voćem Bartolomeo Esteban Muriljo - Devojka sa voćem

Narodne lirske ljubavne pesme su najbrojnije i najlepše pesme u srpskoj lirskoj narodnoj poeziji. One su uvek rado čitane i pevane.

U narodnim lirskim ljubavnim pesmama opevana su razna osećanja. Motivi ljubavnih pesama su raznovrsni, a neki se često ponavljaju iz pesme u pesmu. To su lepota devojke, čežnja za voljenim bićem koje je daleko, udaja za nedragog. Ovi motivi se često prepliću u pesmama.

Najčešće je u narodnim lirskim ljubavnim pesmama opisana ljubav između momka i devojke, koja je topla i nežna. O ljubavnim osećanjima se nekad govori stidljivo, nekad kitnjasto. Osećanja se iskazuju u slikama i diskretno. U njima je malo sreće i radosti, više je tuge i čežnje. Ljubavnu čežnju slikovito kazuje pesma Paun pase, a tugu zbog rastanka pesma Ljubavni rastanak. Često se hvali telesna lepota devojke i mladost, ali i njena duševna lepota. To kazuju pesme Momak i devojka, Srpska devojka.

U narodnim lirskim ljubavnim pesmama pesmama opevane su srećne i nesrećne ljubavi. Snaga ljubavi je istaknuta i ona je jača i od smrti. Posebno se ističe snaga prave i iskrene ljubavi. Pesme o nesrećnoj ljubavi su veoma snažne, pune tuge i bola. Ljubav je bila nesrećna, kada su bogataši kupovali - primoravali mlade i siromašne devojke na ljubav, ili kada su roditelji odlučivali za koga će poći momak ili devojka. To je veoma snažno opevano u pesmi Dragi i nedragi.

Narodne lirske ljubavne pesme zbog bogatstva stilskih izraza i topline osećanja i slikovitog, raznolikog i poletnog umetničkog izraza zauzimaju značajno mesto u narodnom stvaralaštvu. One svojom lepotom dopiru do naših dana.

Pročitano 51043 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Mart 2021 12:14

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Narodne lirske ljubavne pesme