Artnit

Ponedeljak, 01 Februar 2016 12:08

Isak Baševis Singer - U moje vrijeme knjiga te je znala ščepati Istaknut

Vinsent van Gog - Mrtva priroda sa tri knjige Vinsent van Gog - Mrtva priroda sa tri knjige

“Novac nije u pitanju. Kad bih živio i hiljadu godina imao bih ga dovoljno. Platit ću vam tri hiljade dolara za izdavačko dotjerivanje, a kad se knjiga pojavi i kad se o njoj bude pisalo u novinama dat ću vam - kako ono kažu? - premiju. Ali neka bude ukusno. Ne mogu čitati one knjige koje mi neki pisci donose - pročitaš tri, četiri-retka romana, i već se moraš boriti sa snom. Počeo bi čitati roman i ne bi ga mogao ostaviti, jer si želio znati što se desilo. Dinezon, Spektor, Sajfert! I u njima je bilo misli koje bi te odvele tko zna gdje. Sadržavale su i historiju, Samson i Dalila, Jiftahova kći, Bar Kohba. Pogađale su u pravo mjesto.

Danas, pak, pročitaš pola knjige i još uvijek ne znaš o čemu se radi. Ova piskarala pišu o ljubavi, a o ljubavi znaju koliko i ja o onome što se događa na mjesecu. Kako bi i mogli znati? Prosjede po čitav božji dan i pola noći u “Kafe Roajalu“ i diskutiraju o svojoj veličini. U žilama im teče kiselo mlijeko i tinta, ne krv. Nisam zaboravio jidiš. Čovjek kojem sam diktirao ovu knjigu pokušavao me je ispravljati čitavo vrijeme; nije mu se sviđao moj poljski jidiš. Ali on me nije brinuo. Izdiktirao bih jednu epizodu, a on bi upitao: “Kako to može biti? To nije realistično.“ On je poticao iz Išišoka, nekog sela bogu iza leđa, i za njega što god nije iskusio nije postojalo - knjiški crvić, idiot.

A sada, želim da znate da iako sam vam izdiktirao preko hiljadu stranica, moram izostaviti glavnu stvar. Nisam je mogao opisati pošto je junakinja živa i čita knjige. Jedina stvar koju u životu i čini je da - čita. Čula je za sve današnje pisce. Gdje god se nova knjiga može naći, ona je dobije i pročita od korica do korica. Život mi ništa ne bi vrijedio kad bih objavio istinu, i ona to doznala. Ono što vam namjeravam reći može se napisati tek nakon moje smrti. Ali tko je taj tko će to učiniti? Vi ste još uvijek mladi, vi znate što hoćete i kad otegnem želim da dopišete knjizi ovu priču. Bez nje čitava stvar ne vrijedi ni pišljiva boba. U svojoj ću opuruci predvidjeti novac za vaš dodatni rad.

Iz pripovetke Sem Palka i David Viškover

Pročitano 3647 puta
Više iz ove kategorije « Pogrebni bluz Pismo majci »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Isak Baševis Singer - U moje vrijeme knjiga te je znala ščepati