Artnit

Sreda, 27 Januar 2016 11:54

Pogrebni bluz Istaknut

Jacek Jerka - Duhovni sat Jacek Jerka - Duhovni sat

Pogrebni bluz je poznata pesma jednog od najvećih pesnika XX veka, engleskog pesnika Vistana Hjua Odna. Ovu pesmu, poznatu i pod nazivom Zaustavite sve satove, napisao je 1936. godine, ali je u svom završnom, danas poznatom obliku prvi put objavljena 1938. godine. Nakon njegove smrti pesma je postala poznata širim krugovima, kroz njenu upotrebu u filmovima i drugim popularnim medijima. Pesma je prožeta velikom tugom i danas se često određuje kao tužbalica ili lament za mrtve.

Iako u pesmi Pogrebni bluz, Vistan Hju Odn govori o pojedincu, tema je više univerzalna, a njen ton veoma tmuran. Sastoji se od četiri strofe sa po četiri stiha. Napisana je iz perspektive čoveka, naizgled i samog pesnika, koji je u dubokoj žalosti zbog gubitka voljene osobe koja je umrla.

U prvoj strofi pesme Pogrebni bluz, pesnik poziva na tišinu svakodnevne predmete, satove i telefone, klavire i bubanj, i pse u blizini. A, zatim poziva ožalošćene: “Iznesite kovčeg, neka narikače počnu da krše ruke.“

U drugoj strofi pesnik želi da svoj gubitak učini velikim, a život voljene osobe - naizgled prosečne proglasi svetu kao plemenit i vredan. Ono što mu izgleda nepodnošljivo je pomisao da taj čovek, koji prelazi iz života u smrt može biti nezapažen od svih. Zato želi da avioni na nebu napišu poruku on je mrtav, golubice vežu flor oko vrata, saobraćajci nose crne rukavice.

U trećoj strofi pesnik priča uspomene o tome koliko je čovek koji je umro mislio na njega. On je za njega bio životni kompas, svih sedam dana u nedelji, njegov govor i njegova pesma. Strofa, u isto vreme, otkriva tragediju ljudskog života, da svi moraju da umru i da će gotovo svi doživeti odvojenost od voljene osobe.

U četvrtoj strofi bol u pesniku odzvanja još vatrenije. On zahteva da priroda posluša njegovu tugu, pozivajući je da ugasi zvezde, mesec i Sunce, pretoči okean, i zbriše šume. Cela strofa odiše željom pesnika da svet odrazi prazninu i tugu koje su unutar njega. Nema nade na kraju pesme. U poslednjem stihu pesnik kaže: “Jer ništa ne može da bude dobro, nikada više.“

Pročitano 5993 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pogrebni bluz