Artnit

Sreda, 09 Decembar 2015 12:10

Orlovi rano lete Istaknut

Dizajn korica knjige Orlovi rano lete Dizajn korica knjige Orlovi rano lete

Dečji roman Orlovi rano lete Branka Ćopića, koji se sastoji iz dva dela objavljen je 1959. godine. Inspiraciju za ovaj roman Branko Ćopić je našao u stvarnim događajima, koji su obeležili njegovo detinjstvo i školovanje. Osnovna tema je odrastanje grupe dečaka i njihovo prerano sazrevanje. Sam naslov romana ukazuje simbolično na ideju dela, jer je u srprskoj narodnoj poeziji i tradiciji ptica orao simbol hrabrosti i slobode. I ovi dečaci su u teškim iskušenjima, kao orlovi raširili svoja krila i počeli rano da lete.

Prvi deo romana Orlovi rano lete se odvija u periodu pre Drugog svetskog rata. Na početku se daje opis mesta gde se odvija najveći deo radnje romana, Prokinog gaja. "Zapuštena, gusta i prilično velika šuma, na sat hoda od podnožja planine" sa obiljem "zapuštenih krošanja". Na ivici gaja je i grob hajduka Jovančeta.

Grupa dečaka, učenici četvrtog razreda u bosanskom selu Lipovu živi srećan i bezbrižni dečji život. Pošto je učiteljica Lana, koju su jako voleli otišla u varoš, na njeno mesto dolazi novi učitelj, "zloćud stariji čovek", pijanac, nevaspitan, mrk, zlovoljan, svadljiv. Imao je nos crven kao paprika, a obraze podbule - sve od rakije i dečaci su ga prozvali "paprika". Učitelj je mnogo maltretirao i tukao decu, koja su počela da beže iz škole. Vođa dečaka male družine je postao Jovanče, a osim njega tu su bili Lazar Mačak, Stric, Đoko Potrk, Nikolca prikolca i devojčica Lunja. Da bi izbegli grdnju i batine učitelja dečaci odlučuju da se odmetnu u hajduke, odlaze u Prokin gaj, gde se na grobu hajduka Jovančeta zaklinju na međusobnu vernost i da neće odati mesto sastajanja. Oni grade logor, koji su nazvali Tepsija i u njemu borave za vreme nastave. Jednog dana Lazar Mačak i Jovanče su otkrili i prolaz u podzemnu pećinu. Kada se učitelj požalio Knezu da deca ne dolaze u školu, zajedno sa poljarem Lijanom i roditeljima organizuje poteru i pronalazi skrovište dece. Kada su deca ipak savladana, u njihovu odbranu staje seoska delija Nikoletina Bursać i spasava ih od kazne. Na kraju prvog dela romana, svi su ponovo u školi, jer je zima, a vraća im se i omiljena učiteljica.

Drugi deo romana Orlovi rano lete počinje scenom u kojoj učiteljica deci čita vest da je Beograd bombardovan i da je počeo rat. Nikoletina Bursać, koji ih je štitio, odlazi u rat i tada se završava bezbrižno detinjstvo i za članove družine. Dečaci počinju da pomažu partizanima i otkrivaju im tajnu pećinu. Oni učestvuju u odbrani sela i kurirskim načinom obaveštavanja, upozoravaju seljane na dolazak neprijatelja. Roman se završava njihovim odlaskom u rat, kome prethodi dogovor da se po završetku rata ponovo vrate u Prokin gaj i u svoj logor Tepsiju.

Pročitano 4374 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Mart 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Orlovi rano lete