Artnit

Sreda, 02 Decembar 2015 11:46

Lutkina kuća Istaknut

Dizajn korica knjige Lutkina kuća Dizajn korica knjige Lutkina kuća

Drama Henrika Ibzena norveškog dramatičara Lutkina kuća (Et dukkehjem), koja se često naziva i samo Nora prema njenom glavnom liku, je prvi put izvedena 1879. godine. U to vreme je smatrana novom dramom, osvojila je Evropu i utemeljila novu školu dramske umetnosti. U ovoj drami je data nemilosrdna kritika društva tog doba i njegovog lažnog morala, a u prvi plan stavljena sloboda čoveka koji se suprotstavlja društvenim konvencijama. Zato je i mnogi kritičari nazivaju himnom slobodi dotada zapostavljene žene, kao i protestom protiv nerazumne dominacije muškaraca u braku i u društvu.

Po tematici drama Lutkina kuća spada među dramske intrige. Drama ima tri čina i događa se u stanu advokata Torvalda Helmera za vreme božićnih praznika.

Nora Helmer, žena advokata Torvalda Helmera je dobro raspoložena, jer je njen muž postao direktor Dioničke banke. U trenutku kada se vraća kući sa mužem iz kupovine na vratima se pojavljuje njena prijateljica iz detinjstva Linde, kojoj tokom razgovora otkriva kako je spasila suprugu život kada je falsifikovala očev potpis i tako dobila novac za njegovo lečenje u Italiji.

Pošto je postao direktor banke Torvald Helmer odlučuje da otpusti beležnika Krogstada, koji je Nori davno pomogao da falsifikuje očev potpis i obezbedi novac za lečenje muža. Da bi zadržao svoj položaj u banci Krogstad preti Nori da će sve otkriti Torvaldu. Izbezumljena i očajna Nora moli muža da ga ne otpusti, ali Krogstad ipak biva otpušten, a njegova pretnja izvršena. Kada je Torvald saznao istinu nije bio spreman da žrtvuje svoju čast da bi obranio Noru. Ali, iako je Krogstad, nagovorom gospođe Linde, odlučio da će čuvati tajnu, Nora shvata da ne poznaje svog muža s kojim je provela tolike godine i da je njihova sreća bila samo prividna. Ona se oseća kao lutka koja je uvek govorila i volela isto ono što i njen otac, a kasnije muž. Nakon osam godina provedenih u braku živeći kao lutka i brinući se o svojoj deci, napušta muža i decu i odlazi u potragu za slobodom, ispunjavajući dužnost prema samoj sebi. Svojim odlaskom dokazala je pravo na izbor samostalnog i slobodnog puta.

Pročitano 3496 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 April 2020 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lutkina kuća