Artnit

Petak, 27 Novembar 2015 12:47

Ričard Bah - Život se ne sastoji samo od hrane, borbe i premoći u jatu Istaknut

Ohara Koson - Galebovi iznad talasa Ohara Koson - Galebovi iznad talasa

Dugo Džonatan nije mislio na svijet iz kog je stigao, svijet u kome je njegovo jato živjelo gluvo i slijepo za ljepotu i radost letjenja, upotrebljavajući krila samo za borbu i traženje hrane. Ipak bi ga se kad-kad sjetio, makar na trenutak.

Sjetio ga se i jednog jutra, dok se sa svojim instruktorom odmarao na žalu, poslije uvježbavanja valjka na razdjele iz leđnog položaja.

- Gdje su ostali, Sulivane? - upita ga nijemo, služeći se već sasvim lako telepatskim sporazumijevanjem kakvim su se ovi galebovi služili umjesto kreštanja i kričanja. - Zašto nas nema više? Ondje odakle sam došao bilo je...

- … na hiljade galebova. Da, znam. - Sulivan klimne glavom.

- Odgovor je u tome što si ti, Džonatane, rijetka ptica, jedan među hiljadama galebova. Svi smo mi prevalili dug put dok nijesmo stigli ovamo. Prelazili smo iz jednog svijeta u drugi, koji se nije mnogo razlikovao od prethodnog, zaboravljajući odmah odakle smo stigli, ne razmišljajući gdje hrlimo, ne misleći na sjutra. Znaš li koliko smo života proživjeli dok nijesmo shvatili da nam se život ne sastoji samo od hrane, borbe i premoći u jatu? Hiljadu života, Džone, deset hiljada! Pa još stotinu života dok nijesmo naslutili da postoji nešto što se zove savršenstvo, a onda još stotinu života dok nijesmo naučili da je svrha življenja u tome da otkrijemo to savršenstvo i da ga pokažemo drugima. Sada, naravno, vrijedi jednako pravilo za sve nas: biramo svoj idući svijet prema onom što smo naučili u ovom. Ne naučiš li ništa, idući ti je život jednak sadašnjem, ista ograničenja i iste poteškoće koje treba savladati.

On raširi krila i okrenu se prema vjetru.

- Ali ti, Džone - nastavi - ti si naučio sve odjednom i nisi morao proživjeti hiljadu života da bi stupio u ovaj život.

Iz romana Galeb Džonatan Livingston

Pročitano 2840 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 30 April 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ričard Bah - Život se ne sastoji samo od hrane, borbe i premoći u jatu