Artnit

Ponedeljak, 16 Novembar 2015 12:06

Slap Istaknut

Aršil Gorki - Vodopad Aršil Gorki - Vodopad

Dobriša Cesarić često u svojim pesmama na pitanje smisla života pokušava da odgovori povezivanjem čoveka i prirode. Tako u kratkoj lirskoj pesmi Slap, koja se sastoji samo od tri strofe sa po dva stiha, uzima motiv slapa da dočara trajanje života i postavi pitanje šta u njemu znači pojedinac i pomoću običnih, jednostavnih reči daje odgovor.

Prva strofa počinje trostrukim ponavljanjem glagola teče. Pesnik kaže: "Teče i teče, teče jedan slap". Ovom akustičkom slikom iz prirode i ritmom reči on iskazuje misao da život traje i teče poput slapa. Pred ovom slikom slapa on pita: "Što u njem znači moja mala kap?" Tražeći odgovor na pitanje o smislu svog života, on upoređuje jednu kap slapa sa svojom prividnom ništavošnošću u društvu.

Druga strofa donosi vizuelnu sliku. Pesnik kaže: "Gle, jedna duga u vodi se stvara, i sja i dršće u hiljadu šara". Duga simboliše lepa i dobra postignuća u životu. Pojedinci kao kapi u slapu zajedno stvaraju njenu igru svetla i boja, i doprinose svojim delima boljem i lepšem životu.

U trećoj strofi pesnik određuje svoj položaj u svetu i životu. On kaže: "Taj san u slapu da bi mogo sjati, i moja kaplja pomaže ga tkati." Ovim stihovima on naglašava da čovek sam za sebe ne znači puno, a da je za postojanje snova zaslužan svaki pojedinac kao deo celine, jer daje neki doprinos zajednici.

Pročitano 2322 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Slap