Artnit

Ponedeljak, 09 Novembar 2015 12:07

Putnik na uranku Istaknut

Abraham Manievič - Seoski pejzaž Abraham Manievič - Seoski pejzaž

Najjednostavnije lirske pesme Branka Radičevića su narativnog karaktera i podsećaju na lirske narodne pesme, a najčešći motivi su rastanak, put i putovanje. U takve lirske priče spada jedna od njegovih najpoznatijih pesama Na uranku, koju je objavio 1847. godine u svojoj prvoj zbirci pesama, nazvanu Pesme. Ovu zbirku posvetio je srpskoj omladini i dokazao da se i na narodnom jeziku mogu ispevati umetničke pesme.

Pesma Putnik na uranku, iskazana u trećem licu je nalik na malu priču, koja sadrži elemente rudimentarne fabule. U njenoj osnovi je radnja koja se zbiva u prirodi, kroz koju prolazi putnik.

Na početku pesme Putnik na uranku naslikana je priroda pred buđenje. "Tama dolom, tama gorom" i samo voda koja žubori unosi zvuk i kretanje u prirodu. Približava se dan, koji najavljuju petlovi i putnik koji stiže. "Sunce granu, Svetli s' gora i dolina", a u putniku se budi radost, koja se iskazuje u neposrednoj ekspresiji. Obasjan suncem na izlasku putnik radosno pozdravlja svet što se otkriva u njegovom zadivljenom pogledu. On klikće od miline i pozdravlja sunce, nebo, pesme, ptice, livadu, travu, stado, cveće, vetar, izvor. I na kraju pesme pozdravlja i devojku, koja je za njega divna. U poslednjim stihovima kojima je poziva: "Odi amo, od' na grudi, Da t' poljubi braca usta", nagoveštena je ljubavna čežnja i čulna ljubav.

Pesma Putnik na uranku je jednostavna, vedra, puna života. Izražena je intenzivnim lirskim akcentima, a satkana od sugestivnih i opojnih zvukova, čistih glasova i boja i zvučnih uzleta.

Pročitano 5704 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 April 2020 11:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Putnik na uranku