Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 19 Oktobar 2015 11:23

Kaži mi kaži Istaknut

Sanuy - Srna Sanuy - Srna

Jovan Jovanović Zmaj u zbirci pesama Đulići peva o bezuslovnoj, čistoj, iskrenoj ljubavi. Svoju neizmernu ljubav izražava u jednostavnim pesničkim slikama, bez kićenja i bez jakih reči. Većina pesama iz ovog ciklusa je nastala u vreme poznanstva, vereništva i prvih godina braka sa Ružom Ličanin. U Đuliću XVII (Kaži mi, kaži) on izražava snažnu ljubav kroz nedoumicu kakvo ime da da svojoj dragoj.

Đulić XVII, lirska pesma Kaži mi kaži ispevana je u kratkom stihu koji daje dinamiku i vedrinu. Jovan Jovanović Zmaj se u prvom stihu obraća dragoj i traži da mu pomogne pri izboru njenog imena. On nabraja imena diko, snago, lane, moje blago, dušo, moje drago, a zatim dodaje da su to sve mila "imena i lepa, kojima Srbin svome zlatu tepa". Ali, kod pesnika postoji ogromna želja da za svoju ljubav pronađe ime koje je lepše, milije, slađe, dičnije. I zato on kaže da bi proveo čitav vek u traženju imena "što još ne ču svet", čime želi da naglasi svoju neizmernu ljubav.

Ushićenje i želja pesnika za traženjem imena za svoj "rumeni cvet" u Đuliću XVII iskazani su dinamičnim ritmom, jednostavnim jezikom. Njegova draga je predstavljena kao cvet, simbol lepote u prirodi.

Pročitano 5880 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Maj 2020 10:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci