Artnit

Sreda, 09 Septembar 2015 10:45

Tri jegulje Istaknut

Dizajn korica knjige Tri jegulje Dizajn korica knjige Tri jegulje

Središnji motiv u narodnoj bajci Tri jegulje, koju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić je okamenjivanje, koje u narodnoj književnosti potiče iz drevnog, mitskog sloja kulture. Okamenjivanje, kao vid smrti se vezuje uz babu, kao gospodara demonskog prostora u koji se ne može nekažnjeno ući. Spas okamenjenom može da donese samo neko drugi čija moć još nije potčinjena demonskim silama.

Siromašni ribar u narodnoj bajci Tri jegulje je tri dana zaredom hvatao u svoju mrežu samo po jednu jegulju. Da ne bi proklinjao svoju sudbinu, treća jegulja mu ukazuje na veliku sreću, ako zakolje jednu od njih, prekine je na četvero i po jedan komad da ženi, kučki i kobili da pojedu, a jedan posadi pored kuće. Ribar je poslušao jegulju, i već prve godine "rodi mu žena dva blizanca, kučka dva hrta, kobila dva ata, a više kuće mu izniknu dvije sablje". Kada su sinovi porasli, stariji sin uzima konja, psa i sablju, i odlazi u svet u potragu za svojom srećom. Svom bratu blizancu daje bočicu punu vode i kaže: "Kad vidiš da ti se voda u njoj zamuti, znadi ondar da sam ti poginuo." Nakon što je stigao u veliki grad u njega se zaljubljuje careva kćerka, a kada opazi lepotu sablje, psa i konja ona poželi i da se uda za njega.

Pošto se mladić oženio carevom kćerkom, jedno veče stojeći sa ženom na prozoru on vide "veliku goru đe sva u velikome plamenu plamti". Čudnovatu goru žena opisuje sa izvesnim strahom: "Ne pitaj me, gospodaru! Ono je čudovita gora, što preko dan sijeva a po noći gori, i kogođ k njoj pođe da vidi što je, ostane u oni trem mutav i na ono mjesto udurečen." Ne slušajući nikog mladić kreće u čudnovatu goru, uzjaše svog konja, pripaše sablju i povede psa. U ovoj neobičnoj gori, on ugleda babu koja sedi na kamenu stancu sa štapom i travom. Sam prostor dobija neka fantastična obeležja, jer granice nisu dovoljno jasno razgraničene. Baba ga uvodi u avliju, ograđenu junačkim kostima, sa okamenjenim ljudima koji stoje u njoj, što pojačava demonska svojstva čudnovate gore kao prostora demona smrti. Ali, čim je on ušao omutavio je i okamenio se, a bratu blizancu se zamutila bočica vode, koju mu je dao odlazeći u svet. Misleći da je njegov brat mrtav, on kreće da ga traži, i tako nailazi na carevu kćerku, koja ga dočekuje radosno misleći da je njegov brat. Saznavši da je njegov brat otišao u čudnovatu goru, on uzjaše konja, pripaše sablju i povede psa, i odlazi tamo. Spašava svog brata blizanca, sa njim otima babi travu kojom mažu okamenjene ljude dok ovi ne ožive.

Pročitano 16079 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Juli 2020 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Tri jegulje