Artnit

Sreda, 19 Avgust 2015 11:41

Boris Pasternak - Ali gde je mogao da vidi te pojave i nestajanja? Istaknut

Dizajn korica knjige Poslednje leto Dizajn korica knjige Poslednje leto

Na isti način on i čita. Kaže ovako: pročitaću vam toliko i toliko redaka belog stiha, toliko i toliko rimovanih strofa. I opet, kad god se nekome učini da je tim lagarijama sa estrade svejedno da li se temenom ili petama oslanjaju o pol, javljaju se opisi i poređenja neviđene magnetske osetljivosti. To su - slike, to jest čudesa u rečima, to jest primeri potpunog i strelovitog potčinjavanja zemlji. Dakle, to su - smerovi kojima će se uputiti njihov sutrašnji moral, njihova težnja za istinom.

Ali kako je čudno, po svoj prilici, preživljavao sve to ovaj čovek. Kao da mu je neko čas pokazivao zemlju, čas je skrivao u rukavu, pa je živu lepotu shvatio kao suštinsku razliku između postojanja i nepostojanja. U tome i jeste njegova novina, što je tu razliku, koja se ne može zamisliti dužom od jednog magnovenja, zadržao i uzdigao na razinu trajnog pesničkog obeležja. Ali gde je mogao da vidi te pojave i nestajanja? Nije li mu glas čovečanstva ispripovedao o zemlji, koja se troši i osipa u smeni generacija?

Sve je to potpuno i bez izuzetka - apsolutno umetnost, sve to govori o volšebnoj beskrajnosti granica, sve se to rađa iz najbogatijeg, bezdano-duševnog siromaštva zemlje. On naizmenično svira i čita, čuje žamor francuskih fraza, zapahne ga miris parfema. Skoro šapatom ga mole da zaboravi na sve i samo nastavi, ne prekidajući svoju tačku, - i opet to nije ono.

Iz pripovetke Povest jednog leta (zbirka pripovedaka Povest jednog leta)

Pročitano 1820 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Boris Pasternak - Ali gde je mogao da vidi te pojave i nestajanja?