Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 28 Juli 2015 11:27

Lutao sam usamljen kao oblak Istaknut

Pesmu Lutao sam usamljen kao oblak, koju mnogi znaju po nazivu Narcisi, Vilijam Vordsvort je napisao 1804. godine. Ova pesma nije bila rezultat mašte, na šta ukazuje njegova sestra Doroti, objašnjavajući šta ga je inspirisalo da je napiše: "Kada smo bili u šumi izvan Gowbarrow parka, videli smo nekoliko narcisa u blizini obale." Tako je pesma posledica stvarne vizualizacije, pre nego imaginacije, jednog trenutka 15. aprila, 1802. godine, kada je osećaj usamljenosti pesnika obeležila smrt njegovog brata Džona.

Tema pesme Lutao sam usamljen kao oblak je imaginativna vizija pesnika, koja se pojavljuje ispred njegovog unutrašnjeg oka. Ova živa vizija je bekstvo od melanholičnog raspoloženja i samoće, koje ispunjava njegovo srce radošću.

Početak pesme Lutao sam usamljen kao oblak je i početak vizije, koji delom ponavlja naslov pesme "Lutao sam usamljen kao oblak što plovi iznad dolina i brda". Dok luta pesnik spazi "mnoštvo žuto, obilje zlatnih narcisa", uz obalu jezera, sakrivene pod stabla drveća. Oni su "ko zvezde pune sjaja" i podsećaju pesnika na Mlečni put, "u nizu kojem nema kraja", ali unose i vedrinu svojim plesom. Svojim razdraganim plesom narcisi prevazilaze i talase jezera koji plešu. Ali, pesnik u ovom trenutku ne ceni potpuno srećan prizor pred sobom. I kasnije dok leži setan narcisi ga ozare u samoći. Ovaj imaginarni prikaz narcisa povezuje se sa osećanjima pesnika i on u poslednjim stihovima kaže: "Tada mi se srce puni zadovoljstvom i pleše sa narcisima."

Pesma Lutao sam usamljen kao oblak je prvi put objavljena 1807. godine, kada je imala tri strofe. Menjana je nekoliko puta, a konačna verzija, objavljena 1815. godine je jednostavno revizija originala i ima četiri strofe. Novi stihovi i reči možda odražavaju promene u načinu života Vilijama Vordsvorta i gde je sebe video u društvenoj hijerarhiji.

Pročitano 4590 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci