Artnit

Subota, 25 Juli 2015 11:08

Uvelo lišće Istaknut

Avigdor Arikha - Uveo list Avigdor Arikha - Uveo list

Pesmu Les Feuilles Mortes, što u prevodu sa francuskog jezika znači Uvelo lišće napisao je Žak Prever 1945. godine, kao deo scenarija za balet Sastanak (Le Rendezvous). Dve godine kasnije, kada je reditelj Marsel Karne snimio film o baletu, kompozitor mađarskog porekla Žozef Kosma uradio je muziku za ovu pesmu. Tako je pesma postala čuvena francuska šansona, najpoznatija u izvođenju Iva Montana u filmu Dok Pariz spava i himna tadašnje generacije. Izvodili su je i drugi kao što su Net King Kol, Edit Pjaf, Doris Dej, Čet Bejker, Eva Kasidi, Erik Klepton.

Pesma Uvelo lišće je tamni lament izgubljene ljubavi i žaljenja. Nostalgična ljubavna osećanja vezuju se za kasnu jesen, kada je leto odavno nestalo, a izgledi za hladnu zimu se naziru.

U pesmi Uvelo lišće se ukazuje na paradoksalnu koegzistenciju prošlosti i sadašnjosti. Jer, iako neko može da se zavarava verovanjem da se potpuno oporavio od gubitka ljubavi, moderna psihologija pokazuje da nikada nije moguće u potpunosti da potisne bolna iskustva iz prošlosti. Može se, međutim, ne uviđati u potpunosti stepen u kojem je prošlost formirala nečije percepcije stvarnosti i nečiju ličnost, ali "listovi" prošlosti nikada nisu potpuno "mrtvi". Viđenje određenih stvari može na neki način da podseti na iskustva i događaje iz daleke prošlosti. Ovaj proces se zove nevoljno sećanje, jer se ne pravi nikakav svestan napor da se osoba seti ovih događaja. Tako i u pesmi Uvelo lišće kada pesnik vidi uvelo lišće, pre nego što vetar može da ga oduva, ova uobičajena pojava ga podseća da je moguće da se prikupe uspomene koje su beskrajno značajnije. Žaljenje i sećanje koje prikuplja njegove uspomene je gorko za pesnika, jer se priseća istovremeno trenutaka sreće i gubitka ljubavi. On shvata da ne može žaljenjem da umanji svoju sadašnju tugu on voli da razmišlja o prolaznim trenucima radosti koje su on i njegova voljena zajedno doživeli. Iako više ne žive zajedno, on i dalje ceni značaj njihove ljubavi, koje želi da se uvek seća.

Pročitano 5999 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Novembar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Uvelo lišće