Artnit

Utorak, 21 Juli 2015 11:26

Zaljubljena Istaknut

Zbirku pesama Prestonica bola, koja se sastoji od mnogih pesama pisanih između 1921. i 1926. godine francuski nadrealistički pesnik Pol Elijar objavljuje 1926. godine. Ova zbirka se smatra za jedinstven eksponent nadrealizma. Jedna od najpoznatijih pesama iz ove zbirke je ljubavna pesma Zaljubljena, za koju je Pola Elijara inspirisala učiteljica ruskog porekla, rođena kao Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala.

Sedamnaestogodišnji Pol Elijar 1912. godine odlazi u švajcarski sanatorijum u Davosu, gde se leči od tuberkuloze. Tu upoznaje Galu, sa kojom se ženi pet godina kasnije, 1917. godine. Sa njom je bio u braku do 1932. godine, iako je do istinskog razdvajanja došlo iznenada, 1929. godine, prilikom susreta Gale i Salvadora Dalija u Kadakesu. Često su se viđali i dopisivali su se sve do pred kraj njegovog života.

Pesma Zaljubljena je ispunjena iskrenim i dubokim ljubavnim osećanjima. Poplava ovih osećanja je tako velika da izaziva metamorfozu u pesniku i on mora da se izrazi kroz stihove. Tako se ređaju osećanja koja ukazuju na stalnu prisutnost i spajanje voljene žene sa pesnikom, jer "ona stoji na mojim očnim kapcima","ona je boje mojih očiju", "ona se utapa u moju senku". Voljena žena ne da pesniku da spava, jer "njeni snovi pri punoj svetlosti mogu sunce da ispare". Ta ljubav izaziva u njemu zapanjujuću radost i "zbog nje se smeje, plače i smeje". U poslednjem stihu "govorim, a ništa ne kazujem" ukazuje na unutrašnja ograničenja, zbog kojih on ne uspeva da dočara svoju ljubav. Zato on sagoreva u pesmi, a pesma je njegova nagrada.

Pročitano 2714 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zaljubljena