Artnit

Četvrtak, 02 Juli 2015 11:31

Anton Pavlovič Čehov - Čovek je sam tvorac svoje sreće Istaknut

Alfred Stevens - Sva sreća Alfred Stevens - Sva sreća

- U naše doba čak je skoro čudno videti srećnog čoveka - veli jedan putnik. - Pre ćeš videti belog slona.

- Da, a ko je tome kriv? - veli Ivan Aleksejevič protežući svoje duge noge s vrlo šiljastim. - Ako vi niste srećni, sami ste krivi! Da, a što vi mislite? Čovek je sam tvorac svoje sreće. Ako hoćete i vi ćete biti srećni, ali vi nećete. Vi se uporno klonite sreće!

- Eto ti ga na! Kako?

- Vrlo prosto!... Priroda je odredila da čovek voli u određenom periodu svoga života. Nastao je taj period, pa voli sada svim žarom, ali vi ne slušate prirodu, neprestano nešto čekate. Dalje... U zakonu je rečeno da normalan individuum treba da se oženi... Bez braka nema sreće. Došlo je zgodno vreme, e pa ženi se, nema šta da otežeš... Ali vi se ne ženite, neprestano nešto čekate. Zatim je u zakonu rečeno da vino veseli srce čovečje... Ako ti je dobro i hoćeš da ti bude još bolje, onda, dakle, idi u bife i pij. Glavno je - ne mudrovati no žariti po šablonu. Šablon je velika stvar.

- Vi velite da je čovek tvorac svoje sreće. Kakav je on dođavola tvorac? Kad je dovoljan bolestan zub ili zla punica pa da njegova sreća odleti? Sve zavisi od slučaja. Treba da nam se sada desi kukujevska katastrofa pa biste vi drukčije zapevali...

Iz pripovetke Srećan čovek

Pročitano 4766 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Anton Pavlovič Čehov - Čovek je sam tvorac svoje sreće