Artnit

Ponedeljak, 08 Juni 2015 11:34

Milorad Pavić - "Poreklo po misiji" Istaknut

Jay De Feo - Poreklo Jay De Feo - Poreklo

Ako bi se u ovoj genealogiji koju je sugerirao Venclović umesto porekla po krvi i dalje pratilo ovo "poreklo po misiji", to bi verovatno značilo da bih, silazeći u prošlost i za sledećih 230 godina, negde u 1511. godini mogao dosta dobro da odredim svoje mesto i ulogu. Moja "dvojezičnost" i "pravovernost" i tu bi bili veoma važni pokazatelji. Pomenute godine, kao što je poznato, u manastiru Mileševi počeo je učiti knjigu kod svog strica, tamošnjeg kaluđera, i jedan dečak po imenu Bajo Sokolović.

U to vreme turski sultan Sulejman vojevao je protiv Ugarske, opustošio istočni Srem i osvojio Šabac i Beograd. U reorganizaciju turske vojske (odmah posle toga izvršenu) ušlo je i obnavljanje janičarskog podmlatka. Tako je ubrzo, među ostalom srpskom decom odvedenom u Jedrene, poveden u vojsku iz manastira Mileševe i mladi Sokolović, budući moćni veliki vezir turske imperije. Tu negde, među mnogim saputnicima Sokolovićevim, koji su pored srpskog jezika govorili i drugi, jezik carevine kojoj su lojalno služili kao janičari u toj najmoćnijoj internacionali XVI veka, našlo bi se i jedno mesto koje bi prema "poreklu po misiji" moglo pripasti meni.

Ako bi se i dalje po istoj logici pomerale stvari još za novih 230 godina dublje, u prošlost, to bi dovelo do godine 1281. Ne zna se tačno da li je te, ili početkom sledeće godine, srpski kralj Stefan Dragutin izjahao sa svojom vlastelom u onaj kasnije po zlu upamćeni lov. Ispod grada Jeleča u Raškoj župi pao je s konja i slomio nogu. Odmah posle toga nesrećni kralj je sazvao sabor u Deževu kod Rasa i predao krunu svom mlađem bratu Stefanu Urošu II Milutinu, a sam se povukao iz javnosti. Otada u državi su bila dva kralja, koje su savremenici zvali "kralj Stefan" i "kralj Uroš". Kada se kralj Stefan Dragutin oporavio, dobio je od svoga zeta, Ladislava IV Ugarskog na upravu krajeve van tadašnje srpske državne granice; - Beograd, Mačvu i severoistočnu Bosnu. Kako je u Bosni tada vladala patarenska jeres, na molbu kraljevu papa mu je poslao za potrebe obraćanja patarena tri misionara franjevca, koji su znali sem latinskog i slovenski jezik. Među njima jedno od mesta "porekla po misiji" moglo je pripasti meni.

Iz priče Silazak u limb (zbirka priča Gvozdena zavesa)

Pročitano 4232 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milorad Pavić - "Poreklo po misiji"