Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 03 Juni 2015 11:31

Franc Kafka - Zašto je taj čovek prinuđen da se muči i da sumnja u sebe? Istaknut

(Prag, novembar 1920)

Ti kažeš, Milena, da to ne razumeš. Pokušaj da je shvatiš nazivajući je bolešću. To je jedno od brojnih bolesnih ispoljavanja za koja psihoanaliza veruje da ih je otkrila. Ja to ne nazivam bolešću i vidim nesrećnu grešku u terapeutskom delu psihoanalize. Sve te navodne bolesti, ma koliko tužno delovale, samo su pitanje uverenja, ukotvljavanja čoveka u nevolji na nekom majčinskom tlu; isto tako, psihoanaliza ne nalazi ništa drugo u izvoru religija osim onoga što, po njoj, čini temelj "bolesti" pojedinca; istina, u naše vreme verska zajednica je najčešće odsutna. Postoje nebrojene sekte, svedene na nekoliko pojedinaca; ali možda je tako samo za pogled onoga ko dozvoli da ga povuče slika sadašnjosti.

Ali ukotvljavanja te vrste, pod uslovom da naiđu na istinsko tlo, ne predstavljaju pojedinačnu i razmenljivu svojinu; ona su predskazana u prirodi svakoga ponaosob i docnije nastavljaju da oblikuju tu prirodu (i samo telo) u istom smeru. Da li je to ono što bi trebalo da ona leči?

U mom slučaju, mogu se zamisliti tri kruga: A u središtu, zatim B, pa C. A, jezgro, objašnjava B zašto je taj čovek prinuđen da se muči i da sumnja u sebe, zašto mora da se odrekne (ne, to nije odricanje, što bi bilo veoma teško, to je nužno mirenje sa sudbinom), zašto ne može da živi. (Zar u tom pogledu Digeon, na primer, nije bio ozbiljno bolestan? Ko od nas ne bi bio srećan da se nađe pred Aleksandrovim blistavim pogledom, koji se konačno spusti na njega? Diogen je, međutim, očajnički preklinjao Aleksandra da mu ne zaklanja sunce, ono jezivo grčko sunce koje nemilosrdno prži i dovodi do ludila. To bure bilo je puno sablasti.) C, delatnom čoveku, ništa se ne objašnjava, B mu samo izdaje zapovesti. C dela pod neumoljivim pritiskom i u znoju strepnje (ima li goreg znoja od njenog? on mu lije sa čela, iz obraza, slepoočnica, kosmate kože, cele lobanje). C, dakle, dela više iz bojazni nego po pameti; ima poverenja, veruje da je A sve objasnilo B, i da je B sve shvatilo i prenelo kako treba.

Iz knjige Pisma Mileni

Pročitano 3039 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci