Artnit

Subota, 30 Maj 2015 11:28

Milan Kundera - Banalni ukus malog grada stvara lažni ideal lepote Istaknut

Dizajn korica knjige Smešne ljubavi Dizajn korica knjige Smešne ljubavi

"To nije istina", branio je urednik doktora. "Vi, naime, milostiva gospođo, ne znate šta je to malo mesto, kakva je ovo zabit u kojoj živim."

"Pa ovde je veoma lepo!" protestovala je glumica.

"Da, za vas, jer ste došli ovde samo nakratko. Ali, ja ovde živim i uvek ću ovde živeti. Uvek isti krug ljudi, koje znam već napamet. Uvek isti ljudi, koji svi misle isto, a ono što misle, same su površnosti i gluposti. Moram sa njima, hteo to ili ne, da se srećem i nisam ni svestan da im se postepeno prilagođavam. Kakva strahota, da bih mogao postati jedan od njih! Kakva strahota, videti svet njihovim kratkovidim očima!"

Urednik je govorio sa sve većim ushićenjem, a glumici se učinilo kako njegove reči odišu večitim protestom mladih; to je nju osvojilo, povuklo i rekla je: "Ne smete se prilagoditi! Ne smete!"

"Ne smem", složio se mladić. "Gospodin doktor mi je sinoć otvorio oči. Moram po svaku cenu prekoračiti zatvoreni krug ove sredine. Zatvoreni krug malenkosti, osrednjosti. Prekoračiti", ponavljao je mladić, "prekoračiti."

"Razgovarali smo", objašnjavao je Havel suprizi, "o tome kako banalni ukus malog grada stvara lažni ideal lepote, koji je u suštini neerotski, čak antierotski, dok stvarnu, eksplozivnu erotsku magičnost takav ukus ne primećuje. Pored nas prolaze žene koje bi mogle navesti muškarce na najvratolomnije avanture čula, a niko ih ovde i ne vidi."

"Tako je", potvrđivao je mladić.

"Niko ih ne vidi", nastavljao je doktor, "jer ne odgovaraju normama ovdašnjih krojača; magičnost se, naime, više ispoljava deformacijom nego pravilnošću, više izrazitošću nego umerenošću, više originalnošću nego konfekcijskom lepotom."

Iz pripovetke Doktor Havel posle deset godina (zbirka pripovedaka Smešne ljubavi)

Pročitano 3929 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Novembar 2019 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Milan Kundera - Banalni ukus malog grada stvara lažni ideal lepote