Artnit

Ponedeljak, 25 Maj 2015 11:31

Doručak Istaknut

Edvard Munk - Za stolom Edvard Munk - Za stolom

Pesma Doručak (Dejeuner du matin) Žaka Prevera objavljena je u njegovoj zbirci pesama Reči (Paroles) 1945. godine. Iako je ova pesma naizgled jednostavna lirska pesma u njoj se izražava žaljenje zbog nedovoljne komunikacije između ljudi. Ima i mišljenja da je treba čitati i u kontekstu nacističke okupacije i saradnje Žaka Prevera sa francuskim Pokretom otpora. U takvom vremenu, nije bilo garancija da će se ljudi koji odlaze ujutru vratiti, ili čak biti živi u večernjim satima.

Pesma Doručak je jednostavan opis jutarnje rutine, koja se upravo dogodila. Neimenovani čovek sipa kafu u šolju, dodaje mleko i šećer, pije kafu, puši cigaretu, stavlja šešir na glavu i oblači kišni mantil jer je napolju padala kiša, i ostavlja bez reči i pogleda ženu. A ona je "zarila glavu u ruke i plakala".

Jezik pesme Doručak je veoma jednostavan, rečenice su kratke. Žak Prever ne koristi uobičajeni oblik reči za doručak "petit dejeuner", već koristi prilično neobičan oblik "dejeuner du matin", što znači doslovno, "obrok ujutru", da bi naglasio emocionalnu situaciju koja se javlja ujutru ili u jedno od jutara. On opisuje akciju čoveka polako, korak po korak, ne koristi nikakve prideve ili priloge. Nema emotivnih reči, već se samo navode činjenice, što stvara osećaj monotonije i dosade. Na prvi pogled, nema emocija, uzbuđenja, radosti, tuge, nade ili očaja, već postoji samo niz običnih radnji. Žak Prever ne daje svoje lično mišljenje o tome šta se dešava, već omogućava da ono što on predstavlja govori samo za sebe. Napetost u prikazanoj sceni u pesmi polako raste, jer čovek ne govori, ne vidi, onda ustaje i odlazi, a u ženi naviru snažno potisnute emocije. Ona ostaje da plače.

Pročitano 6030 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Doručak