Artnit

Četvrtak, 17 Januar 2013 23:44

Gogoljevi junaci kao nosioci smešno-strašne slike sveta Istaknut

Poštanska marka sa ilustracijom komedije Revizor Poštanska marka sa ilustracijom komedije Revizor

U predgovoru komedije Revizor, Nikolaj Vasiljevič Gogolj kaže da mu je namera da skupi sve što ne valja u Rusiji na jednu gomilu i da sve to ismeje o jednom trošku. On to čini kroz svoje junake pune boja, soka i krvi života. Njegovi junaci dati su izobličeni kao u krivom ogledalu, ali on smatra da za to ne treba kriviti ogledalo.

Oko Ivana Aleksandroviča Hlestakova, mladića za koga svi u ruskoj provinciji misle da je revizor i koji prihvata tu ulogu, Gogolj stvara plejadu svojih junaka pripadnika jednog društvenog sloja. U odnosima prema Hlestakovu, kao u krivom ogledalu izobličuju se Gogoljevi junaci. Gradonačelnik, upravnik pošte, školski nadzornik, upravnik bolnice, sudija dati su kroz markantna obeležja svesti i ponašanja činovničkog staleža koji izrasta iz učmale malograđanske i primitivne sredine. Oni su naslikani živopisno u njihovim kontaktima, u zavisti, sitnim ili krupnim pakostima, u težnji da se domognu položaja i novca. Njihovi životni vidici su uski, oni precenjuju sopstvene ličnosti i potcenjuju svakog drugog osim vlasti. Njihova opsesija je da čoveku položaj daje značaj u društvu, vrednost, autoritet, ugled i pamet. Oni su sirovi, malog obrazovanja i znanja, a velikih ambicija. Kroz odnose sa Hlestakovim, koji je za njih predstavnik vlasti isplivavaju njihove tipične osobine, gramzivost, licemerje, primitivnost, poltronstvo i karijerizam.

Gogoljevi junaci su obojeni humorom, ali se ispod humora ocrtava deformisanost činovničkog staleža koji je izgubio sve ljudske kvalitete. Oni izazivaju smeh tako što žele da nepošteno postane kao pošteno, beskonačno kao značajno, besmisleno kao umno, banalno kao uzvišeno. Vođenjem radnje Gogolj ruši njihovu iluziju da su uspeli u toj obmani.

Na kraju komedije Gogoljevi junaci su jako obojeni žarkim bojama satirične komike. Hlestakov u svom pismu prijatelju snažno razgolićuje jedno stanje društvene svesti. Gradonačelnika naziva glupim sivonjom, upravnika pošte podlacem koji ljušti rakiju, upravnika bolnice svinjom u kapici, sudiju nepristojnim, nevaspitanim čovekom, a za školskog nadzornika kaže da skroz zaudara na luk. Čitanje pisma izobličuje u potpunosti Gogoljeve junake i oni se pretvaraju u svinjske njuške i u smešne groteskne karikature.

Junaci u komediji Revizor, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja su nosioci smešne strane slike sveta. Oni podstiću na smeh, ali izazivaju i strah. To je strah od svesti koja postoji u ljudima koji su izgubili sve ljudske vrline i kvalitete. Iako je Revizor nastao u jednoj epohi i snažno obojen mentalitetom jedne sredine, jednog društvenog sloja, njegovi junaci nose u sebi univerzalna obeležja i postaju univerzalni tipovi koji izazivaju smeh i opominju.

Pročitano 27663 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 April 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gogoljevi junaci kao nosioci smešno-strašne slike sveta