Odštampajte ovu stranicu
Petak, 11 Januar 2013 00:10

Otadžbina Istaknut

Đura Jakšić stvara sa mnogo zanosa raznovrsno i originalno rodoljubivo pesništvo. Snagom i lepotom posebno se ističe njegova rodoljubiva pesma Otadžbina. Ova pesma je objavljena 1875. godine, kao njegov prilog prvom broju časopisa Otadžbina, koji je pokrenuo književnik i politički radnik Vladan Đorđević.

Pesma Otadžbina je nastala u vreme pripreme Srbije za oslobodilački rat protiv Turaka. Đura Jakšić u ovoj pesmi izražava neizmernu ljubav prema domovini i svom narodu. On Srbiju vidi kao kamen na koji su tragove ostavili brojni osvajači. Ljubav prema domovini bila je jača od smrti, i generacije su ginule kako bi narednim generacijama otvorile busije za borbu protiv neprijatelja. Pesnik poštuje slobodu i domovinu svakog čoveka. Ali, i zna da su on i njegov narod spremni uvek da brane domovinu od neprijatelja. Jer, za pesnika otadžbina je ideal, neuništivi deo prošlosti, ali i kamen temeljac budućnosti.

Pesma Otadžbina je ispevana u povišenom tonu, a patriotizam je aktivan i glasan. U nju su utkana snažna patriotska osećanja, mnogo strasnog zanosa, gordosti i čiste snage. Jasna u ideji i veoma sugestivna, ona nadrasta svoje vreme. Ona postaje večna, zato što u njenim stihovima huji idealna vrhovna ljubav prema otadžbini.

Pročitano 9026 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci