Artnit

Sreda, 14 Januar 2015 12:57

Majkl Kaningem - Ona bi mogla da odluči da umre Istaknut

Dizajn korica knjige Sati Dizajn korica knjige Sati

Moguće je umreti. Laura odjednom pomisli na to kako ona - kako bilo ko - može da učini takav izbor. To je nemarna, vrtoglava misao, pomalo neuobličena - ona najavljuje sebe unutar njene glave, slabo ali upečatljivo, poput glasa koji krči s udaljene radio-stanice. Ona bi mogla da odluči da umre. To je apstraktna, svetlucava predstava, ne naročito morbidna.

Hotelske sobe su mesto gde ljudi rade takve stvari, zar ne? Moguće je - čak je vrlo verovatno - da su neki muškarac ili neka žena okončali svoj život u ovoj sobi, na ovom krevetu. Neko je rekao: Dosta nemoj više; neko je pogledao poslednji put u ove bele zidove, u ovaj glatki beli plafon. Odlazeći u hotel, ona uviđa da ostavlja deliće svog sopstvenog života i ulazi u neutralnu zonu, u čistu belu sobu, gde umiranje ne deluje baš toliko zastrašujuće.

Moglo bi, pomisli ona, da bude veoma utešno; mogla bi da se oseća tako slobodno: da jednostavno ode. Da im kaže svima, nisam uspela da se snađem, vi niste imali pojma; nisam više želela da pokušavam. Moguće je, pomisli, da u tome ima odvratne lepote, poput klizališta ili pustinje rano ujutru. Ona je mogla da ode, kako su stvari stajale, u neki drugi kontekst; mogla je sve da ostavi za sobom - svoje dete, svog muža i Kiti, svoje roditelje, sve - u ovom razrušenom svetu (nikada neće biti ponovo ceo, nikada neće biti potpuno čist), dok govore jedno drugom i bilo kom ko pita: "Mislili smo da je ona u redu, mislili smo da su njene tuge uobičajene. Nismo imali pojma."

Iz romana Sati

Pročitano 2629 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Majkl Kaningem - Ona bi mogla da odluči da umre