Artnit

Sreda, 15 Oktobar 2014 12:04

Vladimir Nabokov - Zaboravljena umetnost pisanja i čitanja Istaknut

Dizajn korica knjige Smeh u tami Dizajn korica knjige Smeh u tami

"Bojim se", rekao je Udo, "da naša domovina nije baš na pravom nivou da bi se cenilo ono što pišem. Rado bih pisao na francuskom, ali mi je teško da se odreknem iskustva i blaga koje sam zgrnuo služeći se našim jezikom."

"Pusti to", reče Albin. "Mnogo je ljudi koji vole tvoje knjige."

"Ne koliko ih ja volim", reče Konrad. "Dosta će vremena proći, čitavo stoleće možda - pre nego što se prizna moja prava vrednost. To jest, ako dotle ne bude sasvim zaboravljena umetnost pisanja i čitanja; a sve se bojim da je u Nemačkoj već poprilično zaboravljena u proteklih pola veka."

"Kako to misliš?" upita Albin.

"Pa eto, kad se književnost gotovo isključivo hrani Životom i Životima, onda to znači da umire. Tu ne mislim na frojdovske romane i romane o mirnom životu u prirodi. Moglo bi se reći da nije bitna književnost za mase, već samo dva-tri pisca koji stoje po strani, neprimećeni među svojim važnim, pompeznim savremenicima. Svejedno je dosta mučno ponekad. Dođe mi da pobesnim kad vidim koje se knjige uzimaju ozbiljno."

"Ne", reče Albin, "uopšte se ne slažem s tobom. Ako se naše doba zanima za socijalne probleme, nema razloga zašto talentovani pisci ne bi pokušali da pomognu. Rat, posleratni nemiri..."

Iz romana Smeh u tami

Pročitano 2929 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Mart 2020 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vladimir Nabokov - Zaboravljena umetnost pisanja i čitanja