Artnit

Petak, 28 Decembar 2012 23:41

Vuk Stefanović Karadžić kao reformator jezika i pravopisa Istaknut

Jozef Krihuber - Vuk Stefanović Karadžić Jozef Krihuber - Vuk Stefanović Karadžić

Epohalni rad Vuka Stefanovića Karadžića odvijao se u dva pravca. To su reforma srpskog jezika i pravopisa. Ove reforme su objavljene u Pismenici, ali u Srpskom rečniku se potpuno ostvaruju. Simbol celokupnog stvaralaštva Vuka Stefanovića Karadžića je pravi narodni jezik srpskog naroda koji je stvorio narodne umotvorine u kojima je jezik kao u čeliku iskovan. To je ideja vodilja celog njegovog rada.

Najznačajnije delo Vuka Stefanovića Karadžića u oblasti nauke o jeziku je Srpski rečnik. Srpski rečnik je enciklopedija srpskog narodnog života. U njemu su opisana narodna verovanja, običaji, nošnja. On je izvor podataka o društvenim odnosima i istorijskim događajima njegovog doba. Srpski rečnik sadrži reči sakupljene sa širokog jezičkog područja. Protkan je narodnim umotvorinama: poslovicama, pripovetkama, zagonetkama, predanjima i stihovima iz lirskih i epskih pesama. U predgovoru I izdanju Srpskog rečnika Vuk Stefanović Karadžić slikovito daje cilj svog stvaralaštva. On prikazuje stanje u Srbiji u pogledu književnog jezika. Kritikujući oštro književni jezik svog vremena traži da se otvori nov i jedini put čistom i pravilnom narodnom jeziku u srpsku književnost. Zato ističe i potrebu za pisanjem gramatike i rečnika narodnog jezika.

Srpski rečnik predstavlja prekretnicu u razvoju srpskog književnog jezika i pravopisa. U njemu je data osnovica budućeg srpskog književnog jezika. Okamenjeni srpski književni jezik dotle umnogome izmenjen elementima ruskog crkvenog jezika zamenjen je živim govorom naroda. Gramatikom koja je data uz Srpski rečnik započelo je i normiranje srpskog jezika. Značaj ovog dela je i u tome što je štampano Vukovom reformisanom ćirilicom. Oslonivši se na Mrkaljevu reformu ćirilice Vuk je izbacio sva nepotrebna slova stare ćirilice, a uneo šest slova koja su nedostajala za srpske glasove. U Srpskom rečniku je unet fonetski (glasovni) pravopis prema pravilu ''piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano''. Na taj način je ostvario pravopisnu reformu po kojoj se reči dosledno pišu kako se izgovaraju. Tako je prvi put ostvareno načelo idealne azbuke da se svaki glas obeleži samo jednim slovom i to uvek istim, a da svako slovo ima jednaku glasovnu vrednost.

Epohalni rad Vuka Stefanovića Karadžića na reformi srpskog jezika i pravopisa predstavlja kulturnu revoluciju srpskog naroda. On otvara najlepše stranice srpskog kulturnog stvaralaštva i živi kroz pokoljenja. Zaduživši srpsku kulturu neprolaznim vrednostima Vuk Stefanović Karadžić je zauzeo značajno mesto i stekao ugled u svetskoj kulturnoj javnosti i istoriji.

Pročitano 36749 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Februar 2013 22:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vuk Stefanović Karadžić kao reformator jezika i pravopisa