Artnit

Sreda, 24 Septembar 2014 11:38

Jesenje veče Istaknut

Aleksej Savrasov - Jesen Aleksej Savrasov - Jesen

Lirska pesma Jesenje veče Antuna Gustava Matoša, pisana u formi soneta objavljena je 1910. godine u Hrvatskom đaku. U njoj pesnik svoja osećanja i psihološka raspoloženja izražava u poetskom pejzažu jeseni. Kroz slike sveopšteg ništavila i umiranja prirode on progovara o životu.

Na prvi pogled Jesenje veče je deskriptivna pesma. U njoj se opisuje jesenji krajolik, ređaju slike atmosfere u prirodi. Ritam pesme je relativno lagan, posebno u prvim stihovima, gde se naglašava nešto teško i mračno u jesenjem pejzažu. "Olovne i teške snove snivaju oblaci nad tamnim gorskim stranama", dok "monotone sjene rijekom plivaju, žutom rijekom među golim granama".

U atmosferi pejzaža preovladava nešto mokro, magleno, hladno, bez prave snage. U prirodi u kojoj je sve turobno, izdvajaju se "kućice i toranj" koji se sakrivaju iza "mokrih njiva u maglama" i ističu siromaštvo i bedu ljudi koji tu žive. "Sunce u ranama" kao da slabije sija nego negde drugde. Sumoran i taman ton prirodi daju vrbe mrke, bez lišća i jato crnih vrana. Sve je mračno, hladno, tamno. U tom mraku i hladnoći ceste se jedva naslućuju, ne vidi se u kom pravcu vode, nestaju, gube se. Jesenji pejzaž ostavlja utisak bezizlaza. Možda će biti bolje jednog dana u budućnosti, iako i sam pesnik čak nije siguran u to.

Sumorni krajolik, olovan, težak i mračan Antun Gustav Matoš spaja sa ljudskim nemirima. U njemu "samo gordi jablan lisjem suhije šapće o životu mrakom gluhijem, kao da je samac usred svemira". Motiv jablana se može smatrati za poetski simbol izdvojenog pojedinca koji stremi ka visinama. Sam pesnik je jedan od onih "visokih jablana" koji se iznad svega uzdiže, a njegovo lišće je "suho", kao da u njega ništa od onog mokrog i maglenog ne prodire. On pokušava reći ljudima nešto o životu u mraku i beznađu, ali oseća se kao da je "samac usred svemira". I zato kao da ne veruje da on može nešto promeniti, u zatvorenom svemiru učmalosti i provincijalizma.

Pročitano 16280 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Septembar 2016 11:54

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jesenje veče