Artnit

Ponedeljak, 08 Septembar 2014 12:07

Sunce će sve ogrejati Istaknut

Artur Dov - Jutarnje sunce Artur Dov - Jutarnje sunce

Mitološke pesme spadaju u najstarije narodne lirske pesme. Nastale su u davna vremena kada ljudu nisu shvatali mnoge prirodne pojave i objašnjavali ih mitološkim predstavama. Često su junaci ovih pesama nebeska tela, Sunce i Mesec, koja su prikazana kao živa bića koja imaju roditelje, dom, svakodnevne obaveze. Poznata lirska narodna pesma sa ovom temom je Sunce će sve ogrejati.

Narodna lirska pesma Sunce će sve ogrejati potiče iz starih narodnih verovanja o Suncu, kome se pripisuju božanske ili natčovečanske osobine. U ovoj pesmi Sunce se ponaša kao čovek i date su mu ljudske osobine. Ono se kreće, ima čista ljudska osećanja, želi da pomogne svim ljudima. Zato jarko Sunce kreće na put, "da bi ogrejalo zemlju i gradove", "a i onu malu sirotinju, golu, bosu i neopasanu". Njegova brižna majka ga pita: "Kud ćeš na konake, ko će tebi večericu dati, ko će tebi ložnicu sterati, ko će tebe rano probuditi." Na ta pitanja jarko Sunce odgovara da će mu Bog pomoći, jer će "u Boga biti na konaku", "Božja mati večericu dati, ložnicu sterati, rano probuditi".

Mitološka pesma Sunce će sve ogrejati izražava čovekovu želju da se umili silama koje ne može da dokuči i objasni. U nju su utkana i hrišćanska verovanja u Boga, koje pomaže Suncu na njegovom putu da ogreje ceo svet. Upravni govor, koji je dosta prisutan u pesmi približava Sunce slušaocu, i kod njega se stvara utisak da i on učestvuje u zbivanjima.

Pročitano 11413 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Oktobar 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sunce će sve ogrejati