Artnit

Nedelja, 07 Septembar 2014 12:10

Nadžnjeva se momak i djevojka Istaknut

Narodna lirska pesma Nadžnjeva se momak i djevojka spada u posleničke narodne lirske pesme ili pesme o radu. U njoj se veliča druženje na mobi kao zajedničkoj, dobrovoljnoj pomoći u korist svih, na koju su se veoma rado odazivali momci i devojke, jer je to bila retka prilika da budu blizu jedno drugom. Pored motiva rada u pesmi je dat motiv takmičenja, kao i skriven motiv ljubavi između dvoje mladih.

U narodnoj lirskoj pesmi Nadžnjeva se momak i djevojka kolektivni rad se pretvara u duhovito takmičenje momka i devojke, koje počinje njihovim nadžnjevanjem. O simpatijama i ljubavi između mladića i devojke ne govori se direktno. Naslućuje se samo da su ih njihova osećanja podstakla da se takmiče i pokažu jedno drugom u najboljem svetlu.

Između mladića i devojaka tokom moba razvijao se takmičarski duh. Narodni pevač u narodnoj lirskoj pesmi Nadžnjeva se momak i djevojka odaje pohvalu devojačkoj sposobnosti, vrednoći i izdržljivosti. Devojka je u svemu bolja od momka, i zato ga pobeđuje u svim nadmetanjima. Ona žanje više snopova žita u polju, a uveče pije više čaša pića. Vrhunac njene sposobnosti prikazan je slikovito kada je svanulo novo jutro, "momak leži ni glave ne diže, a djevojka sitan vezak veze". Težak rad u polju i ispijanje velikog broja čaša pića devojku nisu oborili s nogu. Ona ustaje rano, pre momka i "veze sitan vezak" za koji je potrebna velika koncentracija i preciznost.

Pročitano 26220 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 Septembar 2014 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Nadžnjeva se momak i djevojka