Artnit

Četvrtak, 04 Septembar 2014 12:25

Majka Jovu u ruži rodila Istaknut

Narodne uspavanke su najstariji oblik porodičnih pesama i najliričnija poetska vrsta. Jedna od najlepših i najpoznatijih je narodna uspavanka Majka Jovu u ruži rodila. Ova kratka, tiha, narodna lirska pesma prožeta je materinskom ljubavlju, brigom i željom da dete poraste i da ga sačuva od uroka.

U narodnoj lirskoj pesmi, uspavanci Majka Jovu u ruži rodila, majka, biranim rečima, iz milošte, nežno peva i upućuje različite i najtoplije poetske želje.

U uspavanci se naglašava da je rođenje čudo i da ga štite i zakriljuju moćne sile. Ponosna majka saopštava da je rodila sina pod ružom, a "ružica ga na list dočekala". Motivi ruže i ružice, svojom bojom - simbolom lepote, zdravlja i napretka daju poseban ton početnim stihovima. Radosna majka govori kako je lako obavila težak zadatak poroda, pri čemu su joj pomagale životinje iz prirode, " lastavica pupak odrezala", a "čelica medom zadojila", dok ga je mitsko stvorenje "bela vila u svilu povila". Ova stvorenja iz prirode i narodnog verovanja majka povezuje sa različitim veštinama, osobinama koje želi da usvoji njeno dete, kao i svojom najbitnijom željom, da bude zdravo i snažno. U budućnost deteta narodni pevač prenosi drevnu magijsku formulu gomilajući blagoslove. Tako vila kako majka kaže, ne pomaže samo dok se dete rađa, već mu daje i tri dobra, "jedno bilje da se ne ureče, drugo bilje, da mi napreduje, treće bilje, da mi dobro spava". Blagosiljanje i magijska zaštita deteta nizom poželjnih kultnih radnji završava se rečima: "Uroci ti pod nogama bili, kao konju ploče sve četiri!"

Narodna uspavanka Majka Jovu u ruži rodila, lirski topla i nežna naglašava ljubav majke prema detetu. U njoj se iskazuju dobre želje, toplina i zaštita, koje slikovito opisuju snagu ove ljubavi. Zašitna magija prepliće se sa magijom poetske reči i potpuno u nju utapa.

Pročitano 14510 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Majka Jovu u ruži rodila