Artnit

Subota, 09 Avgust 2014 11:23

Riba i djevojka Istaknut

Childe Hassam - More Childe Hassam - More

U narodnim lirskim ljubavnim pesmama osećanja se iznose kroz neku situaciju, događaj ili simboličnu sliku. U poznatoj narodnoj pesmi Riba i djevojka obrađena je česta tema da je devojci dragi draži od svega.

Narodna lirska ljubavna pesma Riba i devojka je data u nekoj vrsti antiteze. Odnos prirode i devojke je neposredan. Devojka, koja sedi sama kraj mora postavlja sebi pitanja šta je važnije. Sledi niz negativnih odgovora na sva ova pitanja, koji daje riba iz vode devojci. Tako joj riba odgovara: "Da je šire nebo od mora, duže je more od polja, brže su oči od konja, slađi je šećer od meda." Na kraju pesme u gradaciji prvo mesto se daje dragome, i riba kaže: "Draži je dragi od brata."

Kroz dijalog devojke i ribe u pesmi ističe se snaga ljubavi. Oslovljavanje devojke sa luda budalo ukazuje na naivnost i nedoživljenu ljubav, kao i na bitne crte idealne mlade devojke za patrijahalnu sredinu, smernost i čednost.

Narodna lirska ljubavna pesma Riba i djevojka je razdragana i vesela. Njena lepota je pre svega u jedrini i zvučnosti jezika, kao i u slikovitom, umetničkom izrazu.

Pročitano 13025 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Riba i djevojka