Artnit

Sreda, 16 Juli 2014 20:23

Dečja poezija Jovana Jovanovića Zmaja Istaknut

Dizajn korica knjige Zmajeva pesmarica Dizajn korica knjige Zmajeva pesmarica

Jovan Jovanović Zmaj je tvorac srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik. Dečje pesme se javljaju u njegovom književnom stvaranju kao poslednja pesnička obnova, kojom se najviše bavio u poslednjim decenijama života. Napisao je više knjiga poezije za decu od kojih su najpoznatije Čika Jova srpskoj deci, objavljenu 1899. godine i Čika Jova srpskoj omladini, objavljenu 1901. godine. Pokrenuo je i uređivao poznati dečji list Neven od 1880. godine do svoje smrti, 1904. godine.

Osim u lirskoj i satiričnoj pesmi, Jovan Jovanović Zmaj nalazi novu, neiscrpnu riznicu poetskih motiva i formalnih mogućnosti u subliterarnoj, polupoetskoj-polupedagoškoj formi dečje pesme. U dečjim pesmama on obuhvata celo detinjstvo od kolevke do dečaštva, sa svim onim što odlikuje, ali i pripada dečjem svetu: igrama i igračkama, životinjama, odnosom prema odraslima. U njima daje bogatu i raznovrsnu galeriju dečjih likova.

Glavne odlike dečjih pesama Jovana Jovanovića Zmaja su: fini lirizam koji ih približava njegovoj ranoj ljubavnoj poeziji, ozarenom svetu Đulića, smisao za uživljavanje u stvarnost i psihu deteta, jednostavan, lak, neposredan izraz koji je pristupačan deci i istovremeno privlačan i odraslima. Ova poezija je obojena lirskim bojama, prožeta toplinom, sveža, jednostavna, bogata brzim invencijama i slobodnim asocijacijama. U njoj se oseća čežnja za nečim nevinim, čistim i svetlijim.

Oslobođajući se stega, koje su mu donekle nametale ranije pesničke forme, Jovan Jovanović Zmaj jednostavnim rimama postiže maksimalnu lirsku spontanost u dečjoj poeziji. Njegove dečje pesme su i osobena forma pesničkog, lirskog jezika, kojim se na nov način izražavaju osnovne preokupacije njegovog književnog stvaralaštva.

Pročitano 10723 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Januar 2021 11:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dečja poezija Jovana Jovanovića Zmaja