Artnit

Utorak, 24 Juni 2014 13:22

Slovo o knezu Lazaru Istaknut

Knez Lazar, freska iz manastira Ravanica iz 1380. godine Knez Lazar, freska iz manastira Ravanica iz 1380. godine

Posle Kosovske bitke 1389. godine među narodom, a i u književnosti, formiran je kult velikomučenika kneza Lazara. U stvaranju kosovskog kulta srpske srednjovekovne književnosti učestvovalo je više ljudi, koji su iza sebe ostavili desetak spisa, uglavnom martirološkog karaktera. Glavni tvorac crkvenog kulta kneza Lazara, kosovskog velikomučenika je srpski patrijarh Danilo III, Danilo Banjski ili Mlađi.

Srpski patrijarh Danilo III je rođen oko 1350. godine i verovatno je bio vlastelinskog porekla. Imao je samo četrdeset godina, kada je posle drugog povlačenja Jefremovog sa patrijaršijskog prestola izabran za patrijarha, s jeseni 1390. ili u proleće 1391. godine.

Knezu Lazaru je Danilo III posvetio, najverovatnije, četiri spisa: Pohvalno slovo o knezu Lazaru, Službu, Prološko žitije i Povesno slovo. Svi tekstovi su nastali 1391. ili 1392. godine povodom prenosa Lazarevih moštiju sa Kosova ili za sam prenos, kao i za ustanovljavanje i održavanje kulta Svetome u Ravanici. Oni čine jedan potpuni krug, kojim je književno oblikovan i postavljen kult Svetoga Kneza. Njime je obuhvaćeno nekoliko žanrova: služba kao složeni žanr, pohvalno slovo, povesno ili žitijno slovo i sinaksar, i plač. Iako žanrovski različiti, ovi spisi simbolišu Lazarevo velikomučeništvo i trijumf "nebeskog carstva" nad "carstvom zemaljskim".

Pohvalno slovo o knezu Lazaru je beseda držana na godišnjicu smrti kneza Lazara i spada među najlepša dela srpske srednjovekovne književnosti. Ovo delo ima zanimljivu strukturu jedne prave srednjovekovne drame, i nije pohvala ni pohvalno slovo, već svojevrsno žitije. U njemu Danilo III pripoveda o poreklu kneza Lazara i njegovoj službi na dvoru cara Dušana, o porodičnim vezama cara Dušana i kneginje Milice, i kaže da je ona bila kćerka velikog kneza Vratka. U životu kneza Lazara posebno je istaknut njegov ratnički i mučenički podvig kroz heroizam mučeništva kao svedočenja vere u Hristovo vaskrsenje, trijumf žrtve i opredeljenja za večni život, za duhovno i nebesko carstvo. Pozivajući kosovske heroje u bitku knez Lazar im kaže: "Bolje je nama u podvigu smrt, nego li sa stidom život. Bolje je nama u boju smrt od mača primiti, nego li pleća neprijateljima našim dati. Mnogo poživesmo za svet, najzad postarajmo se za malo podvig stradalački primiti, da poživimo večno na nebesima, dajmo sebi imenovanje vojnika Hristovih, stradalaca blagočastija, da se upišemo u knjige životne. Ne poštedimo tela naša u borenju, da od onog koji prosuđuje podvige svetle vence primimo. Bolovi rađaju slavu i trudovi dovode do počinka."

U Slovu patrijarh Danilo III kroz dijalog između kneza Lazara i kneginje Milice iskazuje svestan izbor duhovnog i nebeskog carstva kneza Lazara. U opisu prenošenja Lazarevih moštiju iz crkve Vaznesenja u Prištini u Ravanicu, kojoj prisustvuje kneginja Milica sa svoja dva sina, dok ona tuguje za njim, on joj, iako mrtav odgovara tešeći je: "Bolja mi bi pohvalna smrt, nego li s porugom život. Ako i na obrazu ranu i po glavi mač, zbog blagočašća mučih se, no mužastven pokazah se i s mučenicima ubrojah se. Videh donje bojeve i izbrojah gornje počasti. Videh mačeve, i pomišljah na gornje vence. Očekivah smrt, i na besmrtnost pomišljah. Promena podviga dovoljno mi bi za utehu..."

Pročitano 10048 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Maj 2015 14:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Slovo o knezu Lazaru