Odštampajte ovu stranicu
Subota, 14 Juni 2014 11:57

Slovo ljubve Istaknut

Detalj iz knjige Slovo ljubve Detalj iz knjige Slovo ljubve

Sin velikog srpskog kneza Lazara, despot Stefan Lazarević, koji je došao na čelo države nakon Kosovske bitke napisao je negde u prvoj deceniji XV veka (1404. ili 1409. godine), jedno od najpoetskijih i najumnijih dela srpske srednjovekovne književnosti, Slovo ljubve. Svojom poetikom, mada na temeljima epistolarnog žanra - kao obrazac za pisanje pisama, ovo delo je izašlo iz okvira standardne epistolarne književnosti svog doba.

Slovo ljubve je pisano u prozi u obliku poslanice (epistole). Sastoji se od deset strofa, neujednačenog obima, stihovi su slobodni, drugačiji u svakoj strofi i prilagođeni sadržini. Svaka strofa počinje inicijalom i kada se oni povežu u celinu, u akrostihu se otvara sam naslov pesme - Slovo ljubve.

Po svojoj pravoj prirodi Slovo ljubve je lirska pesma, a po temi i karakteru jedna vedra himna prepuna životne svežine o duhovnoj ljubavi i ljubavi uopšte, koja "dobrodetelj prevaziđe svaku".

Osnovna tema Slova ljubve je lepota, ljubav i razumevanje. Realni život se jasno ocrtava, iako je slika života protkana biblijskim motivima jovanovskih, psalamskih i pavlovskih razmišljanja o ljubavi. Primeri iz Biblije koriste se kao opšte priznate metafore, da se iskaže misao, osećanje ili raspoloženje.

Novo za srpsku srednjovekovnu književnost u Slovu ljubve je doživljaj prirode, u kojem kao da se sluti rečenica. Despot Stefan Lazarević uočava "krasote mnoge" - veseli brzi let ptica, gorske vrhove, prostrane lugove, široka polja, i čuje damare života prirode, oseća mirise cvetova i trava. Oduševljenje lepotama prirode je toliko snažno da veruje da neće biti u stanju da ga dostojno iskaže.

U Slovu ljubve nije viđena samo priroda, već i ljudsko biće, kliktavo i razdragano. Despot Stefan Lazarević se toplim rečima obraća osobi kojoj upućuje prelepe stihove. Pred sam kraj dela iskazuje želju da ponovo vidi dragu osobu i da se sa njom pomiri, i moli se da se to desi. Iz svih reči gotovo da isijava osećanje ljubavi, ali ne one telesne, već božanske, duševne, koja je uzvišena i čista i koja je vrednija od svake vrline. Ljubav koja sve može da prevaziđe je oličenje Božje ljubavi.

Osnovna misao o lepoti, ljubavi i ljudskom razumevanju prožima Slovo ljubve despota Stefana Lazarevića. Diskretna po izrazu, nedorečena, sva u nagoveštaju i naslućivanju, po idejama zasnovana na biblijskim motivima Slovo ljubve pretpostavlja visoku književnu kulturu, ne samo svog autora, nego i one sredine kojoj je namenjena. Iako ne razvija svoje slike do kraja, sam autor kao da je uveren da će se njegovi stihovi razumeti, dočitati.

Pročitano 21621 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 23 Avgust 2019 10:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci