Artnit

Sreda, 04 Juni 2014 14:34

Sunce se devojkom ženi Istaknut

Rafael Kirhner - Žena Sunca Rafael Kirhner - Žena Sunca

Narodna lirska pesma Sunce se devojkom ženi jedna je od najlepših mitoloških pesama. U njoj je izraženo kolektivno primitivno narodno verovanje o nastanku zvezde Danice, što ukazuje da je nastala veoma davno. Prožimanje realnog i mitološkog, zemaljskog i kosmičkog odražava potrebu primitivnog čoveka da sve što mu je bilo nepoznato pokuša da objasni bliskim i razumljivim, poznatim činjenicama iz svakodnevnog života dajući pojavama u prirodi ljudski oblik.

Narodna lirska pesma Sunce se devojkom ženi stvara privid događaja i likova koji naglašava i obraćanje devojke Suncu.

Devojka se obraća Suncu, izaziva ga uverena u nadmoć svoje lepote, i kaže: "Jarko Sunce ljepša sam od tebe!" Ona ga poziva na sastanak kod vode da utvrde ko je lepši. Prema dogovoru Sunce se ujutru pojavljuje na nebu, a devojka dolazi u goru, kraj vode. Sunce je ugledalo devojku kroz granje, i bilo je toliko iznenađeno i zbunjeno njenom lepotom da je triput zaigralo od radosti i sreće. U toj igri, opijeno lepotom devojke Sunce je zgrabilo devojku, odvelo je i uzelo "sebi za ljubovcu, - od nje posta zvijezda Danica".

Pesma Sunce se devojkom ženi peva o dve lepote - devojačkoj i Sunčevoj. Devojačka lepota je individualna, pripada samo devojci. Lepota Sunca je opšta, opšte dobro i blagostanje svih ljudi. Devojka i Sunce imaju jednu zajedničku osobinu: sjaj. Za Sunce je to prirodna i stalna osobina. Devojka veruje da je njena lepota zasenila lepotu i samog Sunca, ali njena lepota je prolazna i kratkog veka.

Iz osnovnog motiva lepote izveden je motiv žudnje za lepotom. Lepota zvezde Danice, nekadašnje devojke sa zemlje stalno sija. Tako zemaljska lepota devojke postaje nebeska lepota nedokučiva čoveku, simbol čovekove žudnje za idealnim i nedostižnim.

Pročitano 31523 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Avgust 2019 10:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sunce se devojkom ženi