Artnit

Subota, 24 Maj 2014 14:34

Veče Istaknut

Vojislav Ilić je u nekoliko svojih pesama dao izvanredne slike seoskih pejzaža, života na selu, raznih godišnjih doba i delova dana. Jedna od najpoznatijih je pesma Veče, u kojoj daje sliku večeri u seoskom pejzažu. Emocije nisu direktno iskazane, one zrače iz pejzaža.

Vojislav Ilić u pesmi Veče slika mir idiličnog seoskog života. Njegova slika večeri "gde rumene pruge već šaraju daleki zapad", puna je običnih detalja iz svakodnevnog života. "Sa mirnih dalekih polja umorni ratar s pesmom žurno se noćištu sprema", "Goneći vesela stada bezbrižno pastir mlad u zvučne dvojnice svira", "a njegov kosmati pas, podvivši repinu leno, korača upored s njim".

Slika pejzaža u pesmi Veče prožeta je kolorističkim i auditivnim pojedinostima, neposrednošću, jednostavnošću i realističnošću. Boje i retki zvukovi s vremena na vreme narušavaju noćni "mir i san" seoskog pejzaža. "I samo čas po čas zaječi šarena dola", dok pada veče. A, zatim "rumene pruge se gase i bledi mesečev zrak" i dolazi "bajna noć", a u toj tišini "pokadšto zaurla susedov stari pas". Ratar se kasno vraća sa rada. "Ispreže ratar plug i stoku umornu poji". U tišini samo još "i đeram škripi sve i voda žuboreć pada".

U pesmi Veče govor pesnika prelazi u treće lice, i u njemu se oseća epska mirnoća i usporenost. Pesnička slika večeri u seoskom pejzažu u osnovi je realistička i prožeta setom i melanholijom.

Pročitano 10487 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Veče