Artnit

Ponedeljak, 10 Decembar 2012 21:53

Đulići Istaknut

Džon Vilijam Voterhaus - Duša ruže Džon Vilijam Voterhaus - Duša ruže

Jovan Jovanović Zmaj zauzima centralno mesto ne samo u epohi romantizma nego i u srpskoj književnosti druge polovine XIX veka. Njegovo pesničko delo u grubim linijama se može podeliti u četiri kategorije: lirske pesme, satirično-političke pesme, pesme za decu i o deci i prepevi stranih pesnika.

Najpoznatije delo Jovana Jovanovića Zmaja iz oblasti lirike su zbirke pesama Đulići i Đulići uveoci. To je vrsta pesničkog lirskog dnevnika u stihovima o njegovom intimnom ljubavnom i porodičnom životu.

U zbirci pesama Đulići opevana je ljubav prema najbližima. Ženidba sa Ružom Ličanin, ljubav, porodica, deca, sreća - to su bili podsticaji za ovu zbirku pesama koja sadrži 73 pesme. Za prve Đuliće karakteristična je melanholična, setna nota i romantične intonacije bola. Iz prvih stihova zbirke provejava melanholična usamljenost i čežnja za ljubavlju. Pesnik želi da pokloni svoje srce i nađe ljubav. Za njega su dani mračni, kratki, sumorni i jesenji. Njegovo raspoloženje puno bola zabrujalo je na čas, ali se brzo gubi bez odjeka. Pojavljuje se naimenovana draga i osećanje bola s jačanjem njihove veze prelazi u suprotno vedro, radosno raspoloženje. On u početku ne može da poveruje u svoju neočekivanu sreću i zato kaže: ''Ljubim li te il' me sanak vara''. Početnu sumnju u sreću i ljubav zamenjuju radosna osećanja ljubavi. Pesnik tepa voljenom biću i iz njegovog pevanja izviru reči milošte. Nijedno ime nije dovoljno lepo da izrazi snagu i lepotu njegove ljubavi. Svoja ljubavna osećanja bez duboke strasnosti iskazuje smireno i u drugim Đulićima kada peva o svojoj dragoj koja spava uz divnu pesmu slavuja. Njegovo radosno raspoloženje postepeno raste i kada se venčava sa voljenom devojkom prelazi u snažna osećanja životne radosti. Njegova radost preliva se na ceo svet i pesnik peva: ''Ala je lep ovaj svet''.

Đulići ne pevaju o nesrećnoj, kobnoj ljubavi. Jovan Jovanović Zmaj peva o ljubavi koja je ostvarena. Ljubav je opevana u čednom okviru građanskog morala. Čitava zbirka pesama ima prijatan, starinski ton čednosti i čistote.

Pročitano 26269 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 08 Januar 2015 12:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Đulići