Artnit

Petak, 09 Maj 2014 13:43

Vlast Istaknut

Rukopis komedije Vlast Branislava Nušića iz 1937. godine Rukopis komedije Vlast Branislava Nušića iz 1937. godine

Branislav Nušić svoju komediju Vlast, pisanu davne 1937. godine nije završio. Uspeo je samo da završi drugi čin i napiše poslednju reč zavesa. U ovoj komediji osvetljena je njegova neprestana tema - vlast. Zaplet zasnovan na familiji kojoj se "posrećilo" da joj zet bude izabran za ministra otvara Pandorinu kutiju ostrašćenih želja i ambicija.

Kada je Toza izabran za ministra, u njegovom životu se sve menja. Nekada loš i tunjav đak postaje sav važan. Uobražen i prepotentan počinje da gleda ljude sa visine i pretvara se da ih ne poznaje. Svoj nov položaj koristi da sebi prigrabi što više novca i što bolje materijalno obezbedi svoju porodicu. Na kraju kada ostane bez vlasti ne kaje se zbog svojih loših dela. Njemu je samo bitno da ga ne uhvate zbog zloupotrebe položaja i ne strpaju u zatvor.

Dolazak Toze na vlast menja i ljude iz njegovog okruženja. U Tozinoj familiji i ljudima koji su mu najbliži javljaju se velike želje i ambicije. Svi oni gledaju na vlast kao na dobijanje moći i mogućnosti da ostvare svoju ličnu korist. Što je njihova zasluga manja, to je u njima jača neutoljiva sila lične koristi i protekcije.

Miloja, Tozinog tasta, sitnog činovnika menja vlast. On je presrećan što je njegov zet postao ministar. Neuk i dotada ponizan, on uživa da bude iznad svih i da mu se ljudi klanjaju. Klanjajući se i sam Tozi, on još više daje važnosti njegovom visokom položaju. Pohlepan, lukav i bezosećajan rođak Arsa, koji je nekada bio ministar dobro zna kakve mogućnosti pruža vlast. Njega ne interesuje moć koju donosi vlast, već lična korist koju može da ostvari. Tozin školski drug Dragoslav je licemeran i dvoličan. On Tozu smatra glupim, omalovažava ga i ne ceni, jer oseća zavist i ljubomoru zbog njegovog uspeha, a istovremeno očekuje njegovu pomoć i neku korist.

Kroz likove u komediji Vlast Branislav Nušić živopisno opisuje staru krilaticu - Daj čoveku vlast pa ćeš najbolje videti kakav je on čovek. Tako se kroz likove ministra Toze, Tozinog tasta Miloja, žene Leposave, rođaka Arse, rođake Mare, kumova, druga Dragoslava iskazuju sve mane i slabosti, sve što je negativno u jednom čoveku i društvu u kome živi kada se dočepa ili približi vlasti. Tako su ismejani karijerizam, korupcija, lopovluk, šićardžijstvo, sitničarstvo, slavoljublje, pohlepa, bahatost, bezakonje, kao i moralna iščašenost jednog društva.

Pročitano 13460 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Avgust 2019 10:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vlast