Artnit

Subota, 08 Decembar 2012 22:11

Džez muzika kao inspiracija Istaknut

Man Rej - Džez Man Rej - Džez

Suština džez muzike je služila kao inspiracija za mnoga remek-dela u umetnosti. Uz džez muziku se stvaralo i sanjalo. Ova muzika je sačuvala svoje početke i tradiciju i traje i dalje. Magična čarolija zvana džez briše prostorno-vremenske granice i spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona povezuje i ljude širom sveta.

Džez je nastao početkom XX veka mešavinom muzike američkih crnaca i evropske muzike. Osnova džeza su sećanja afričkih doseljenika na domovinu, tradicionalni ritmovi i folklorni spevovi, plemenske i iskonske emocije. Džez nastao na osnovu muzičkih ukrštanja stvarao je i imao začuđujuću sposobnost iznalaženja novih mogućnosti razvoja kroz različite stilove pritom povezujući ljude u celom svetu.

Najčešća forma džez muzike je tema sa varijacijama koje se improvizuju na stalni harmonijski skelet originalne teme. Tako su i stvaraoci ove muzike izvođači koji su mahom veliki virtuozi na svojim instrumentima. Unoseći svoj senzibilitet izvođači stvaraju melodije sa ornamentima džez improvizacije na mnogo jedinstvenih načina.

Džez je slobodan od ograničenja klasičnog oblika muzike. Džez muzika je muzika koja pulsira u taktu koji nema odgovarajuću paralelu u klasičnoj muzici. Istinska suština džez muzike je prisutna, pre svega u njenoj sposobnosti da oblikuje preko muzičkih tonova na različitim muzičkim instrumentima na uvek nov, neponovljiv, suptilan način.

Pročitano 4596 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 03 April 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Džez muzika kao inspiracija