Artnit

Ponedeljak, 28 April 2014 15:54

Lorelaj Istaknut

Ilustracija pesme Lorelaj Ilustracija pesme Lorelaj

Hajnrih Hajne, predstavnik poezije "svetskog bola" je jedan od najvećih nemačkih liričara XIX veka. Njegova poznata pesma iz 1824. godine, Lorelaj je verovatno najpoznatiji poetski iskaz germanske legende o Lorelaj, koja veoma podseća na drevne priče o sirenama koje Odisej sreće na povratku u Troju.

Motiv za pesmu Lorelaj Hajnrih Hajne nalazi u staroj germanskoj legendi vezanoj za klisuru i visoku stenu koja nosi naziv Lorelaj i nalazi se na desnoj obali Rajne. Po ovoj legendi prelepa vila Lorelaj živela je na toj steni i svojom pesmom mamila mornare. Očarani njenom nestvarnom lepotom i pesmom, oni su zaboravljali na opasnost, usmeravali pogled prema njoj nedostižnoj i završavali u dubini vode.

Na početku pesme javlja se sam pesnik koji se priseća starinske priče. O njoj dugo razmišlja i zbog nje tuguje. Na mestu na kome se priseća mirno protiče Rajna, hladno je i zalazi sunce. A, sa tog mesta samo se vidi na bregu prelepa devojka, gorda usamljenica, koja "sva u zlatu blista i zlatnu češlja vlas". Ona peva, a njena pesma zvuči silno i čudesno. Lađar u malom čunu zanesen njenom pesmom zaboravlja na opasnosti koje dolaze. U poslednjoj strofi pesnik dodaje da mu je već poznat i ishod tragične sudbine lađara, koji se prepustio silnom i čudesnom glasu lepe i ravnodušne prema ljudskim sudbinama Lorelaj.

Na prvi pogled pesma Lorelaj, Hajnriha Hajnea sa svim svojim opisima prirode i smrti, izgleda kao da se savršeno uklapa u kategoriju romantizma. Međutim, pesma kao reka počinje da teče drugačijim smerom da bi pronašla svoj izraz. Tako lepa zlatokosa devojka i njena čudesna pesma simbolišu lepotu uopšte i večnu potrebu čoveka za njom. I zaista javlja se pitanje, da li su ti zlatni talasi kose i lepa melodija nešto što vodi ljude do svesnog žrtvovanja i rizika smrti.

Pročitano 9712 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Avgust 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lorelaj