Artnit

Subota, 26 April 2014 16:41

Aranđel Isakovič Istaknut

Gerard Terborch - Čovek nudi ženi kovanice Gerard Terborch - Čovek nudi ženi kovanice

Oko lika Aranđela Isakoviča se koncentrišu krugovi sporednog toka romana Seobe Miloša Crnjanskog. I njegova životna putanja, kao i njegovog starijeg brata Vuka Isakoviča deluje uzaludno i besmisleno. U njegovom liku oblikovana je poruka o čovekovoj sudbini, osenčena i obogaćena psihološko-istorijskom dimenzijom romana.

Aranđel Isakovič je sav od stvarnog života. U njegovim liku predstavljen je izdanak novog srpskog građanskog društva. Preduzimljivi, suvonjavi i bludni trgovac jareće bradice Aranđel je nemilosrdan u trgovačkim poslovima, ne bira sredstva za sticanje bogatstva. Stvaran i razuman, vrednost i smisao života vidi u sticanju, a u imanju sigurnost, moć i snagu. Za njega život ima smisla samo u delu i rezultatu koji ostaje. Pomoću svoje moći i imanja vlada ljudima, i novcem kupuje sve, pa čak i ženu i prijatelje. Ali, uprkos novcu i mogućnosti da kupi sve što želi, u sebi nosi osećaj nezadovoljstva i praznine.

U Aranđelu Isakoviču probija i sve jače ga obeležava nagon zaustavljanja i sređivanja sudbine. On mrzi pokrete i sve koji se stalno seljakaju za novcem, zlatom, bogatstvom. S prezirom gleda sve koji misle na seobe i traži mir. On kupuje kuću, zadržava se, utvrđuje se.

Karakter Aranđela Isakoviča se delom otkriva iz njegovog odnosa prema starijem bratu Vuku, prema kome se ponaša kao prema onom mlađem i neiskusnijem. Međutim, čitav njegov lik se uobličava u njegovim odnosima sa bratovljevom ženom gospožom Dafinom, za kojom je oduvek žudeo. Ne misleći na brata upušta se u ljubavnu idilu sa njom. Stiče je onako isto sračunato i sigurno, i sa istom snažnom požudom, kao što je prisvajao kuće i zemlju. I kao kuće i zemlja, ona mu je, kada je jednom imao, od želje postala smisao, realna vrednost u životu.

Uprkos svom bogatsvu i moći, Aranđel Isakovič ne može da ima sve ono sto poželi. Gospoža Dafina mu daje telo, ali ne i sebe. On koji je sve svoje zemaljske poslove uređivao sa velikim uspehom nemoćan je da bilo šta uradi za svoju jedinu veliku i pravu ljubav. Kada gospoža Dafina umire ne može da je spasi ni sav novac i moć koje poseduje. Ona umire kratko vreme pošto je on uspeo da je dobije. "I njemu se učini kao da se pojavljuje visoko nebo. Kao i njegov brat, u snu i on je video van sebe od žalosti, plave krugove i u njima zvezdu."

Posle smrti gospože Dafine Aranđel Isakovič je shvatio koliko je voleo i nije hteo da živi bez nje. Njegov očaj, kao trgovca i tvrdice koji je osećao neku natprirodnu moć u svojim talirima, i u čijem životu se sve kretalo po njegovoj zelji i njegovim zamislima, prikazan je veoma simbolično. U trenutku krajnje beznadežnosti putujući kolima namerno ispušta zlatnike iz svoje ispružene ruke, dukat po dukat u travu. Posle smrti gospože Dafine i bratovljevog povratka iz rata, izgubljen u stidu, zakoračio je u još veću prazninu, u novi beskrajni krug, ali bez zvezde u njemu.

Pročitano 26556 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Aranđel Isakovič