Artnit

Nedelja, 20 April 2014 20:51

Uskočki ciklus narodnih epskih pesama Istaknut

Dizajn korica knjige Hajduci i uskoci Dizajn korica knjige Hajduci i uskoci

Kao i hajduke, porobljeni narod je smatrao uskoke za svoje zaštitnike. Zato se u narodnim epskim pesmama uskočkog ciklusa opevaju mnoga njihova junaštva i blagosilja njihov uzvišeni poziv. Tako narodni pevač peva: "Nek su žive sve junačke glave, koje dižu čete na Krajinu!"

U narodnim epskim pesmama o uskocima se verno beleže mnogobrojne borbe uskoka sa Turcima i smeli upadi na njihovu teritoriju, ali i u njihove domove. U borbi protiv Turaka uskoci su veoma hrabri i spremni na najsmelije poduhvate. Često se opevaju i otmice turskih devojaka i žena.

Najveći broj pesama iz uskočkog ciklusa opeva megdane između viđenijih uskoka i Turaka. Tako sa čuvenim turskim junacima dele megdane svi poznati uskoci - Janković Stojan, Senjanin Ivo, Senjanin Tadija, Janko od Kotara i Smiljanić Ilija. Kao motiv megdana se obično navodi zavist turskih junaka zbog glasovitijeg junaštva uskoka. Opisi megdana su veoma slikoviti, živi i dramatični. Naročito se naglašava veština uskoka u rukovanju oružjem i vičnost u dvobojima. Iako turski junaci često imaju i pancir košulju, i vešte su megdandžije uskoci uvek pobeđuju. Megdanima obično prisustvuju čete megdandžija, koji se posle pogibije jednog četovođe umešaju u boj. Ali, uskoci ne ubijaju sve zarobljene Turke, i obično jednog puštaju da priča o turskoj sramoti. To čini Janković Stojan u pesmi Ženidba Janković Stojana i Janko u pesmi Janko od Kotara i Mujin Alil.

Narodni pevač slika junaštvo i ratničke veštine uskoka, ali im često daruje i neobičnu ratnu sreću. Tako na primer, Komnen barjaktar u šumi nailazi na zaspalu tursku četu, skriva im oružje, i sa dva druga sprovodi vezane Turke u Senj. Kada se Senjanke devojke čude junaštvu trojice uskoka, koji vode trideset vezanih Turaka, Senjanin Tadija im duhovito odgovara: "To se srela sreća i nesreća, moja sreća, njihova nesreća, moja sreća nesreću svezala."

U pesmama uskočkog ciklusa je obrađen motiv smene stare i mlade generacije boraca. Stare i iskusne megdandžije zamenjuju ponekad njihovi sinovi, koji su skoro dečaci. Iako neiskusni i nevični ratničkoj veštini, oni pobeđuju neprijatelja svojom srčanošću. U pesmi Kuna Hasanaga i Dragić vojvoda, nejaki Matija zamenjuje starog oca, izlazi na dvoboj lukavom i veštom megdandžiji, i ubija ga. Isti motiv je obrađen u pesmi Ivo Senković i aga od Ribnika. Proslavljeni uskok, nemoćan u svojoj staračkoj iscrpljenosti, guši se u suzama što ne može da izađe na megdan obesnom Turčinu, koji od njega traži sramni poklon kao znak pokornosti. Njegov šesnaestogodišnji sin izlazi na megdan lukavom turskom megdandžiji i ubija ga.

U uskočkom ciklusu je posebno lepa pesma Ropstvo Janković Stojana, u kojoj je opevan redak motiv u narodnoj poeziji. Povratak junaka Janković Stojana iz dugogodišnjeg tamnovanja i njegov susret sa ljubom i ostarelom majkom u pesmi dobija originalnu obradu, a bezgraničnu radost brzo smenjuje neočekivana tragika.

Uskočki ciklus je, kao i hajdučki, prekaljivao narodne snage za nove napore u borbi protiv Turaka. Narodne epske pesme su krepile oslobodilačku misao porobljenog naroda.

Pročitano 15965 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Uskočki ciklus narodnih epskih pesama