Artnit

Četvrtak, 06 Decembar 2012 22:25

Don Kihot Istaknut

Onore Domije - Don Kihot Onore Domije - Don Kihot

Humanizam i renesansa su stvorili plejadu likova koji su izašli iz dela svetskih pisaca i nastavili da žive. Španski pisac Migel de Servantes u svom istoimenom romanu stvorio je lik Don Kihota, koji i posle četiri veka ostaje simbol večitog traganja čoveka za uzvišenim idealima.

U romanu Don Kihot, koji je parodija viteških romana i satira na ondašnji viteški romantizam, Migel de Servantes je stvorio svog tužnog ritera Don Kihota koji pod uticajem knjiga odlučuje da posveti život idealima srednjovekovnog viteštva. On duboko veruje u svoje ideale i uveren je da će svojim plemenitim srcem i slabim kopljem ukloniti sva zla na ovom svetu i stvoriti svet časti i pravde. Zato i kreće u pohod sa zarđalim oružjem u teškom oklopu, sa berberskom kapom na glavi da štiti uvređene, pomaže potlačene i raznosi slavu svoje izabranice. Jašući na staroj ragi Rosinanti koja je u njegovoj mašti silni konj, praćen lakovernim seljakom Sanćom Pansom, sreće razne ljude, upada u mnoge nevolje. Njegova vera u ideale čini da je on izvan i iznad realnog sveta. U sukobu sa stvarnošću njegov idealizam postaje besmislen. Ne razlikujući stvarnost od vizije svoje mašte on sa osećanjem važnosti vlastite misije juriša na vetrenjače za koje misli da su divovi, seče glave marionetama u lutkarskom pozorištu, jer mu se čini da predstavljaju Arape, oslobađa zatvorenike za koje misli da ih odvodi kao roblje.

Don Kihot je plemeniti zanesenjak koji voli ljude i ne može da istrpi ničiju nevolju i nedaće. On želi da popravi svet međutim, svojim postupcima umesto dobra ljudima često donosi nevolje. Don Kihot je komičan ali, ta komika ne izaziva smeh, već tugu i sažaljenje, jer je on iskren i spreman na žrtvu. On je u raskoraku sa stvarnošću i to je ne samo izvor, već i tragika sukoba njegovih ideala.

Lik Don Kihota može da se poveže sa položajem umetnika u društvu. Svaki iskreni umetnik pomalo je Don Kihot, onaj koga često ne razumeju, ali koji uvek ostaje optimista; onaj, koji ne očajava, jer je - kako to reče Servantes - "očajanje najveći ljudski greh". Lik Don Kihota svojom porukom i istinom suočava i savremenog čitaoca sa večitom težnjom čoveka da se život promeni, a svet učini pravednim. I upravo tom svojom univerzalnošću lik Don Kihota i danas živi i deluje kao i u vreme u kojem je nastao.

Pročitano 14777 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 April 2019 10:48
Više iz ove kategorije « Pismo Haralampiju Koreni »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Don Kihot