Artnit

Subota, 05 April 2014 17:34

Bašta sljezove boje Istaknut

Dizajn korica knjige Bašta sljezove boje Dizajn korica knjige Bašta sljezove boje

Bašta sljezove boje, zbirka kratkih priča nastala pri kraju umetničkog stvaralaštva Branka Ćopića, objavljena je 1970. godine. Ova grupna forma niza kratkih priča ima svoj simboličan zajednički okvir, a to je cvet sleza. Ona predstavlja i specifičnu vrstu biografije Branka Ćopića, koju je posvetio svom drugu iz detinjstva i prijatelju iz rata, piscu Ziji Dizdareviću.

Na početku knjige Bašta sljezove boje, u uvodnom pismu, posveti "Dragi moj, Zijo", Branko Ćopić kaže da je želeo da ispriča zlatnu bajku o ljudima, priču o starim starcima i zanesenim dečacima. U njoj daje povod pisanja, kao i poruku samog dela. Inspirisan tragičnim stradanjem svog prijatelja u logoru, Zije Dizdarevića Branko Ćopić piše da mračne i razorne sile vladaju ovim svetom, i da se iz dana u dan još umnožavaju po svetu "crni konji i crni konjanici, noćni i dnevni vampiri". Ovoj zloslutnoj i mračnoj slici sveta suprotstavlja se pisanom rečju i pričama o ljudskoj dobroti, pričom o jednoj bašti sljezove boje.

Knjiga Bašta sljezove boje je podeljena u dve celine, dva ciklusa: Jutra plavog sljeza i Dani crvenog sljeza. Ona ima 54 priče, a u vreme kada je objavljena Branko Ćopić je imao 54 godine. Priče, iako nezavisne čine pripovednu celinu. Njih čvrsto povezuje jedinstvena misao i značenje, isti likovi, vreme, ali i isti narator, dečak Baja.

Ciklus Jutra plavog sljeza posvećen je ranom detinjstvu, kada se mnogo sanja i žudi za nepoznatim i dalekim, a život i svet liči na bajku i veliku tajnu. Detinjstvo i sve ono što je sagledano iz dečje vizure dobija odlike izgubljenog raja, vremena pre pada u blato i jad svakodnevnice. Plava boja u naslovu simboliše preplitanje sna i jave, maštanja i stvarnosti, dok reč jutro simboliše detinjstvo.

Dani crvenog sljeza još uvek čuvaju vedrinu, ali su povremeno obojeni oporim tonovima, javljaju se tamniji, oporiji, mukliji, razboljeniji tonovi, koji karakterišu Ćopićevu kasniju prozu. Oni obuhvataju dane tokom Drugog svetskog rata i prve poratne dane, prve mladalačke nemire i čežnje, ali i vreme postepenog propadanja kuće Ćopića, pa i nekadašnje ljudske dobrote. Crvena boja sljeza u naslovu je zrela, podnevna, muževna, krvava, a predstavlja ne samo znak zrelosti, već je to znak i nečega što nije nežnost.

Sama određenja Jutra plavog sljeza i Dani crvenog sljeza naglašeno su subjektivna. Dve boje cveta sljeza oznake su za dva perioda čovekovog života. Ali, objektivno istorijsko vreme preliva se u njima i više nagoveštava, nego iskazuje osećanja.

Pročitano 13294 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 05 Avgust 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Bašta sljezove boje