Artnit

Utorak, 04 Decembar 2012 23:26

Revizor Istaknut

Kazimir Maljevič - Provincija Kazimir Maljevič - Provincija

Jedno od najvažnijih dela Nikolaja Vasiljeviča Gogolja je komedija Revizor. Gogolj je ovu komediju napisao inspirisan anegdotom koju mu je prepričao prijatelj Aleksandar Sergejevič Puškin, a tema je uzeta iz društvene stvarnosti Carske Rusije u prvoj polovini XIX veka. O samom delu Gogolj je rekao: ''U Revizoru ja sam odlučio da na jednom mestu skupim sve ono što je u Rusiji ružno, a što sam ja tada znao, sve nepravde koje se čine na onim mestima i onim slučajevima gde se pravednost traži od čoveka više od svega, i hteo sam da sve ismejem u jedan mah.'' Ova komedija ga je uvrstila u red klasičnih ruskih pisaca, a svojim delom izvršio je veliki uticaj na razvoj ruske književnosti, a i srpskog realizma.

Radnja komedije Revizor dešava se u maloj ruskoj provinciji. U središtu radnje je birokratija u unutrašnjosti. Sredina u unutrašnjosti je birokratski sitna, intelektualno i duhovno učmala. Njihovu slepu revnost i poslušnost u izvršavanju naređenja iz prestonice Gogolj je prikazao u jednostavnoj radnji i komičnom zapletu. Ivan Aleksandrovič Hlestakov, probisvet koji je prokockao i poslednji novac slučajno dolazi u rusku provinciju i smešta se u malu gostionicu. Pošto nema novaca sa strahom očekuje da ga izbace. Vest o dolasku čudnog gosta brzo se širi provincijom. Gradske spahije Dopčinski i Bopčinski misle da je on revizor koga su svi u provinciji sa strahom očekivali. Oni su to zaključili na osnovu njegovog petrogradskog odela. Da je on revizor brzo prihvataju svi u provinciji, pa i sam Hlestakov brzo prihvata novu ulogu. On prima mito, pozajmljuje novac od mnogih, udvara se kćerki i ženi gradonačelnika. Gogolj međutim, ne komplikuje mnogo radnju. Zaplet je komičan i groteskan. Upravnik pošte otvara pismo koje je Hlestakov poslao prijatelju i tako se otkriva prevara.

Komedija Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja se bavi ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Kroz komediju Revizor prolazi mnogo tipova iz ruskog činovničkog sveta. Tu je gradonačelnik, upravnik pošte, školski nadzornik, upravnik bolnice. Oni su dati slikovito. Oni žive gotovanski, od mita i onoga što dobijaju u uceni. Oni slepo slušaju vlast i spremni su da upadnu u komične situacije kako bi zaslužili blagonaklonost pretpostavljenih, otimaju se da bi zadržali svoje položaje. Kroz celu komediju provlači se njen moto ''Nemoj kriviti ogledalo ako je gubica kriva''. Međutim, Gogoljevo ogledalo je krivo. Ono pojačava deformacije i karaktere društva i tako im daje groteskni izgled.

Pročitano 18689 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Oktobar 2013 17:50
Više iz ove kategorije « Barbara Pismo Haralampiju »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Revizor