Artnit

Subota, 15 Mart 2014 19:06

Efraim Kišon - Eh, pusto tursko! Istaknut

Uzeli smo vodiča i otišli u Topkapi, koji je u međuvremenu pretvoren u nacionalni muzej, pa smo zgranuti od divljenja lutali lavirintom prekrasnih odaja. Mislim da u istoriji nije bilo ničega što bi čoveka tako frapiralo, osim možda današnjeg Kremlja.

- Ove dvorane su prava riznica blaga drevne civilizacije - verglao je službeni vodič. - Ovde su pohranjene umetnine neprocenjive vrednosti, ovde je poznata carska biblioteka, ovde je i najveća zbirka minijatura na svetu. Šta biste želeli najpre da vidite?

- Harem - lanuh.

Najbolja od svih žena prigovori mi da sam opet vulgaran, ali je vodič dobro znao da bakšiš daju muževi, pa nas je odveo pravo u najlepše krilo svekolikog kompleksa.

Reklo bi se da je ceo Topkapi izgrađen upravo zbog tog dela. U haremu je svaka odaja svojevrstan biser, a kreveti s dušecima kao duša mekani, ni misliti ne smeš na njih, kao ni na raskošne budoare u kojima su doterivali lepotice kada bi im došao red za zna se šta.

- Ovde je Njegovo Veličanstvo obično stajalo i posmatralo ženski bazen tamo dole - reče nam vodič - pa je biralo koju će od njih.

Iz zbirke humoreski Kišon za zaljubljene

Pročitano 4175 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Avgust 2014 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Efraim Kišon - Eh, pusto tursko!