Artnit

Četvrtak, 13 Mart 2014 18:51

Maslačak Istaknut

Ciklus pesama Spisak iz zbirke Kora Vaska Pope je poetsko beleženje egzistencijalne situacije, tragičnosti, gubljenja slobode kroz slikanje domaćih životinja, biljaka i predmeta koje je čovek oblikovao svojom rukom. Sudbine svih njih su različite, ali su svi oni neostvareni i tragični. I u pesmi Maslačak, iz ove zbirke ističe se tragika i večni antagonizam u svetu.

U pesmi Maslačak slikovito je prikazan cvet koji živi u prostoru koji ga ugrožava, "na ivici pločnika, na kraju sveta". Jedna sila ga stalno sabija u asfalt ispod koga je proklijao, i tera mu korenje u "crnicu neba", odakle ga vraćaju "slepa stopala", zle sile prostora i "sabijaju mu vrat u kameni trbuh". Uvek je na putu nekome ko ga može zgaziti, ili iščupati. Izvrgnut je i ruglu, "dignuta pseća noga ruga mu se prokuvanim pljuskom". Jedinu radost pružaju mu "beskućni pogledi šetača". U poslednjoj strofi nagoveštava se kraj maslačka, "koji dogoreva na donjoj usni nemoći" na kraju sveta.

Maslačak se u pesmi opisuje kroz dve metafore. On je žuto oko samoće, i tako postaje simbol samoće i usamljenosti. Ali je on i pikavac, odbačen, suvišan, neupotrebljiv deo cigarete, i tako postaje simbol odbačenosti, suvišnosti i iskorišćenosti. Maslačak deli čovekovu sudbinu u gradu, utamničen asfaltom i betonom. Prostor u kome živi naglašava samoću, otuđenost savremenog sveta i mnoge čovekove tegobe. Čovekova priroda ga tera među svet, u svoje egzistencijalno okruženje, koje je hladno prema njemu, ali i podrugljivo.

Pročitano 14829 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 Juli 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Maslačak