Artnit

Ponedeljak, 17 Februar 2014 16:33

Marko Kraljević i Arapin Istaknut

Đorđo de Kiriko - Arapin na konju Đorđo de Kiriko - Arapin na konju

U narodnim epskim pesmama Marko Kraljević otklanja probleme i turskog cara, svog počima kako ga zovu guslari. To ukazuje da je narod bio svestan činjenice da je Marko turski vazal, da je priznavao sultanovu vlast i njoj se pokoravao. O potčinjenosti i pomaganju sultanu postoji više pesama, a poznata je Marko Kraljević i Arapin, koju je zabeležio Vuk Sefanović Karadžić.

U narodnoj epskoj pesmi Marko Kraljević i Arapin, prikazan je lik Arapina, odmetnika i silnika, koji smatra da mu nepisano divljačko pravo pobednika obezbeđuje punu vlast nad pobeđenim. On gradi veliku kulu, prostire je svilom i kadifom, ali nema nikog da šeta po njoj. Zato se obraća caru od Stambola da mu pokloni kćer za ljubovcu, a ako mu je ne pokloni da izađe sa njim na megdan junački. Car traži megdandžije, obećava nebrojeno blago. Međutim, nijedan megdandžija se ne vraća, sve ih pogubi Arapin. To je naljutilo Arapina i on je došao pred Stambol, i naredio namet: Sve na noćcu po jalovu ovcu, furunu ljeba bijeloga, jedan čabar žežene rakije, po dva čabra crvenoga vina i po jednu lijepu đevojku. Tako je Arapin duže od tri meseca uzimao nebrojeno blago i ljubio devojke.

Arapin ne odustaje od careve kćerke. On dolazi pred carske dvore i polupa mu sve prozore, tražeći devojku. Car u nevolji mu obećava kćerku, koja kada to čuje "cvili jadna, kako ljuta guja". Spas se javlja carici u snu, gde joj čovek govori o junaku koji može da pobedi Arapina: "Ima, gospo, u državi vašoj ravno polje široko Kosovo, i grad Prilip u polju Kosovu, u Prilipu Kraljeviću Marko." Ona moli cara da posini Marka Kraljevića i da mu blago nebrojeno, "da mi otme šćercu od Arapa". Zato car piše knjigu Marku i obećava mu blago, ako izađe na megdan Arapinu. Marko se u početku dvoumi, jer je Arapin silan junak, ali kada mu knjigu napiše careva kćerka krvlju iz lica da ga bratimi Bogom istinijem, da je ne da crnu Arapinu, on kreće na put. Na putu do carevog dvora Marko u ponoć svrati na jezero da napoji konja Šarca i sreće nesrećnu devojku, koja je došla da se udavi, jer nema ko da je spase od udaje za Arapina. U razgovoru sa devojkom shvata da je to careva kći.

Na dan megdana Marka Kraljevića i Arapina ceo Stambol je rano zatvorio radnje i kafane, sve od straha od crna Arapina. Ovoj sceni Arapin se divi, ali se i čudi zašto je Novi han otvoren, i misli da u njemu nema nikog ili je neko suludo čeljade što za njegov strah ne znade. U susretu dva junaka počinje rat rečima, a onda i pravi megdan u kojem pobeđuje Marko. Ponet snagom osvetničkog gneva, u skladu sa megdandžijskom etikom srednjeg veka on seče glavu Arapinu. Car, carica i njihova kći spremaju Marku bogate darove, i zahvaljuju mu se što ih je oslobodio od silnog Arapina.

Komparativna analiza narodne epske pesme Marko Kraljević i Arapin ukazuje na mitske i legendarne korene lika crnog Arapina. U nekim aspektima pesma nalikuje na bajku o zmaju, u drugim na legende o Svetom Đorđu. Tako se crni Arapin javlja kao zamena za zmaja i predstavlja principe zemaljske moći, a njegova neobična fizička snaga rađa strah. Sa druge strane Marko Kraljević nalikuje na Svetog Đorđa. On se bori za dobro protiv zla na ovom svetu, odnosno nasilja i degradacije carske kćerke od strane crnog Arapina. Njegova borba nosi hrišćansko značenje.

Pročitano 20044 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Mart 2020 12:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marko Kraljević i Arapin