Artnit

Nedelja, 02 Februar 2014 16:43

Tri sužnja Istaknut

Džozef Rajt - Zatvorenik Džozef Rajt - Zatvorenik

Narodna epska pesma Tri sužnja pripada ciklusu pesama o oslobođenju Crne Gore, čiji je osnovni motiv borba za oslobođenje potlačenog crnogorskog naroda od Turaka i njihovog dugogodišnjeg zuluma. U pesmi je nagrađena svest o nužnosti otpora do poslednjeg trenutka, a kažnjene su sebičnost i uskogrudost.

U narodnoj epskoj pesmi Tri sužnja se opeva tamnovanje crnogorskih junaka. Liješ od Pipera, Selak Vasojević i Vuksan od Rovaca su pune tri godine bili u "sužanjstvu paše skadarskoga, zatočeni u tamnici". "Ljuto cvile, jest im za nevolju, sužanjstvo je njima dodijalo." Zajedno u istoj muci, svaki od njih prihvatao je svoju sudbinu na potpuno drugačiji način. Oni pred smrt pričaju šta je kome najmilije. Liješ od Pipera žali što mu u domu ostaje mlada ljuba kojom se skoro oženio. Selak Vasojević žali "dvore i timare i još pusto nebrojano blago", u planini hiljade ovaca, ali i "samoranu majku i sestricu koje kukaju kako kukavice". Međutim, godine tamnovanja nisu slomile Vuksana od Rovaca, niti umanjile njegovu želju za borbom. On ima mladu ljubu i ostarelu majku i neudatu sestru, i ima dvore i timare; ali njemu je najžalije što neće moći da pogine junački i da zameni glavu.

Liješ od Pipera neslavno gine od dželatove sablje, pošto izlazi iz tamnice poverovavši Turcima da su ga Piperi otkupili za piperske ovce, nebrojeno blago i pride robinju devojku. I Selak Vasojević izlazi iz tamnice i gine od dželatove sablje, jer je poverovao da je za njega otkup dala ostarela majka, "krave i volove i bijele ovce i jaganjce, još suviše nebrojeno blago". Vuksan od Rovaca, dosetljiv i lukav, nije poverovao Turcima da su za njegov otkup Rovčani dali blago. On se nije plašio smrti, i nije mu bilo žao da umre boreći se za slobodu. Život u mraku tamnice za njega je bio ravan smrti. Reči koje izgovara u trenucima pred početak odlučujuće borbe sa Turčinom, "ako tamo kud naprijed nemam, ni natrag se nemam kud vratiti" ukazuju na njegovu odlučnost da se bori bez obzira na ishod borbe. Natrag se nije moglo, jer tamo su bile mračne zidine i lagano umiranje u tamnici, bez nade u bolje sutra. Život je zvao napred, i njega i čitav narod. Doskočivši podmuklom turskom dželatu Vuksan je izbegao smrt i spasao se tamnice.

Narodna epska pesma Tri sužnja se razlikuje od ostalih pesama iz ciklusa oslobođenja Crne Gore. U njoj je akcenat stavljen na junaka, hrabrog Vuksana, njegove osobine i osećanja.

Pročitano 27481 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 22 Februar 2020 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Tri sužnja