Artnit

Utorak, 03 Decembar 2013 17:44

Stojan i Ljiljana Istaknut

Nadežda Petrović - Anđa pod jabukom Nadežda Petrović - Anđa pod jabukom

Ljubav je česta tema narodne poezije. Poznata narodna romansa sa ovom temom je Stojan i Ljiljana koja je nastala u krajevima južne Srbije, najverovatnije u Vranju. Kazivanje o ljubavi dvoje mladih u ovoj romansi je puno dinamike i vedrine.

Tema narodne romanse Stojan i Ljiljana, ljubav dvoje mladih iskazana je kroz neobičnu mladalačku ljubavnu igru punu duha i vedrine. U strukturi romanse se uočava pet slika. U prve četiri prikazani su Stojan i njegova majka koja ga savetuje kako da privuče pažnju devojke koju voli, ponosne Ljiljane. Po savetima majke on čini tri pokušaja da privuče Ljiljaninu pažnju. Stojan kupuje volove, ore njivu, sadi belu pšenicu i poziva na mobu. Sve devojke dolaze osim Ljiljane. On pravi šarenu česmu, a zatim gradi i crkvu, i opet sve devojke dolaze, ali Ljiljane nema. Majka mu daje i četvrti savet, da se preko njega prostru pokrovi, i razglasi da je umro. I dok Ljiljana nije reagovala u prethodne tri situacije, kada čuje za Stojanovu smrt saopštava majci, "da mi je Stojac umreja". Njeno reagovanje pokazuje da nije bila ravnodušna prema Stojanu, već da je prema njemu osećala snažnu ljubav. Ona odlazi na njegov "odar", pali sveću i stavlja mu kitku šarenog cveća koje je ubrala na grudi. Zapaža da su mrtvom Stojanu usta na podsmeh, oči na pogled, ruka na pohvat, noge na poskok. I dok se čudi i misli "ovakog mrca ne videh", Stojan skoči i uhvati je. Ona pokušava da se izvuče obećanjima, ali on, poučen ranijim iskustvom, ne pušta je. Ne želi da izgubi ljubav koju je velikom mukom i dosetljivom igrom dobio.

U narodnoj romansi Stojan i Ljiljana peva se o ljubavi mladih na neobičan način. Ne peva se neposredno o snažnoj ljubavi, o čežnji, o lepoti mladića i devojke. Posredno, postepeno i jednostavno, ali veoma uverljivo se slika snaga ljubavi dvoje mladih. O snazi Stojanove ljubavi govori njegova upornost da skrene na sebe Ljiljaninu pažnju. Njen devojački ponos je teško osvojivi bedem koji mu zadaje muke, ali i još više razgoreva njegovu ljubav prema njoj. Ljiljanina snažna ljubavna osećanja prema Stojanu iskazuju se tek kada do nje dopre glas o njegovoj smrti.

Pročitano 14275 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Stojan i Ljiljana